Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.06.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Od dijaspore 3,2 milijarde evra

U Srbiju je prošle godine na ime doznaka ušlo 3,65 milijardi dolara (3,245 milijardi evra), od čega 2,82 iz Evrope, saopštio je Međunarodni fond UN za poljoprivredni razvoj.

Spas za otadžbinu: Od novca koji šalje dijaspora mnoge porodice preživljaju

Prema objavljenim podacima, Srbija je među glavnim destinacijama za doznake iz Austrije, gde ima i najviše iseljenika, ali i iz Holandije, Nemačke i Francuske.

Iako Fond UN očekuje da u 2015. iznos doznaka u Evropi opadne, i ove, kao i godinama ranije, osiromašena rodbina u otadžbini može da računa na novac koji im šalju bližnji na radu u inostranstvu. Upravo su novčane pošiljke iz pečalbe jedan od najsigurnijih prihoda koji zemljacima u otadžbini omogućavaju da se "pregura" izuzetno teška godina, "začinjena" umanjenjem plata i penzija i poskupljenjem struje.

Prema istraživanjima UN, doznake iznose najčešće 200 do 300 dolara ako se šalju redovno, dok je u jugoistočnoj Evropi češći model da se šalju veći iznosi četiri do pet puta godišnje. I mada ovi iznosi izgledaju mali, oni često premašuju polovinu porodičnih prihoda primalaca. Srbija je pravi primer za to. Ako se pošalje mesečno 200 evra, to je već veći iznos od polovine prosečne plate! Osim rodbine koja može da računa na ovaj novac, i država ima koristi kada pristigle devize završe u menjačnicama u Srbiji.

Više nego direktnih investicija

Podaci Narodne banke Srbije i Svetske banke se razlikuju kada se govori o doznakama, jer SB ukalkuliše i iznos koji pristiže nezvaničnim kanalima. Prema SB, u prvoj deceniji ovog veka dijaspora je putem doznaka u Srbiju poslala čak 43 milijarde dolara, što znači da doznake čine čak 13,7 odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda. Računica ukazuje i na to da je od 2000. do 2010. u Srbiju stiglo 2,5 puta više doznaka nego direktnih stranih investicija!

- Opšta korist je što imamo priliv u devizama. Deo tih doznaka završi u deviznim rezervama ili za vraćanje spoljnog duga, a omogućava nam i da uvozimo robu iz inostranstva - objašnjava za "Vesti" Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

www.mc.rs
Pomoć i za vraćanje duga države: Milan Kovačeić

Koliki je značaj ovog novčanog priliva za siromašne zemlje Balkana govore i podaci da doznake čine 11 odsto bruto društvenog proizvoda u BiH, 10 odsto u Crnoj Gori, devet u Albaniji, osam u Srbiji i četiri odsto u Makedoniji.

Pare donose na ruke

Među zemljama u koje se najviše slao novac su Ukrajina, Poljska i Rumunija, ali i države bivše Jugoslavije zauzimaju značajno mesto. U slučaju Srbije i BiH, obično se koriste praznici i godišnji odmori kada se dolazi u otadžbinu, da se novac donese, kako bi se izbegli i troškovi i rizici slanja drugim kanalima.

Prema podacima Svetske banke, Srbija ima 1,3 miliona migranata, od čega oko milion u Evropi i oni čine 14% ukupnog stanovništva. Na drugoj strani, u svakodnevnoj retorici državnih funkcionera koji se bave dijasporom, najčešće se pominje četiri miliona srpskih državljana i njihovih potomaka koji žive u inostranstvu.

Dok se od njih na finansijsku pomoć u otadžbini sa sigurnošću može računati, loša strana ove porodične donatorske slike jeste to što siromašne zemlje prednjače u tabelama po visinama doznaka.

Rusi najviše šalju

Među zemljama izvorima doznaka je 26 zemalja, uglavnom članica EU, ali tu je i Rusija. Štaviše, prema podacima UN, najviše novca su slali emigrantski radnici u Rusiji - 20,6 milijardi dolara, a najvećim delom je novac završavao kod njihove rodbine u Uzbekistanu, Ukrajini i Tadžikistanu. Posle Rusije, najviše novca generalno šalju radnici u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji.

- Doznake su značajne kod onih zemalja koje imaju veliku emigraciju. One su jedan od pokazatelja tužne države koja ne može da zaposli svoje stanovnike pa su oni prisiljeni da posao potraže van granica svoje zemlje. U našem slučaju je to još tužnije, jer više nije prvenstveno fizička radna snaga ta koja napušta Srbiju, već sve više imamo visoko obrazovane sunarodnike koji odlaze na rad u inostranstvo. To je tužan znak da nemamo valjanu ekonomsku i društvenu politiku - smatra Milan Kovačević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.06.2015. 19:04
шта мислите која војска може да се опреми за пола тих пара ? Војска гладна изда*јничке крви која би ослободила Србију од компрадора за месец дана... дијаспоро - месец дана нас све дели од наде за опстанком Србије..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online