Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.03.2015.
04:44
N. S. Preradović - Vesti A

Osujećene srpske podvale

Alavi trgovci umalo su ugrozili povlašćeni trgovinski sporazum koji Srbija ima sa Rusijom. Srpski carinici su 12. marta sprečili izvoz tovara od 60 tona jabuka sa lažnim srpskim poreklom. Uprava carina Srbije nije saopštila imena firmi koje su falsifikovale dokumenta za izvoz.

Reuters
Opsano poigravanje sa izvozom u Rusiju

- Namerno u javnost nismo želeli da iznosimo imena firmi otkrivenih u pokušaju zloupotrebe Sporazuma sa Rusijom, a sve u interesu dalje istrage koju sprovode MUP i Tužilaštvo - rečeno je "Vestima" u Upravi carina.

List "Blic", međutim, naveo je ime kompanije koja je pokušala da Rusima izveze 20 tona jabuka iz Evrope, reč je o Kul fudu iz Beograda. Moskva je još početkom godine posumnjala da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća. Pažljivom nadzoru nije promaklo da je, otkako je objavljen embargo, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju porastao za 48 odsto zbog čega i pitanje - čije jabuke izvozi Srbija?!

Ali, nisu jabuke samo problem. U decembru prošle godine ruska Služba za veterinarski nadzor zabranila je ulazak 19 tona kivija iz Srbije zbog nevažećeg fitosanitarnog sertifikata.

Otkud kivi u Srbiji? Prema rečima Evice Mihaljević iz Udruženja "Plodovi Srbije", u državi nema nijedne plantaže kivija.

- Uvek će biti trgovaca koji žele da zarade preko mere, u našim rukama je i šibica i kutija benzina. Postoji dobra prilika da u ovoj godini zaradimo čak pola milijarde dolara od izvoza u Rusiju, što je u odnosu na dvadesetak miliona dolara, koliko smo zarađivali pre deset godina, basnoslovno - rekao je za "Vesti" prof dr Miladin Ševarlić.

Iz Uprave carina poručuju da je onima koji su se upustili u zloupotrebe s izvozom u Rusiju, najveća kazna to što su u tome onemogućeni, ali ne i jedina.

- Za takav carinski prekršaj zaprećena je kazna od 10.000 do 1.500.000 dinara po kamionu, a o visini kazne će odlučivati pravosudni organi - podsetili su carinici.

Stop za meso iz Crne Gore

Da se Rusi ne šale pokazuje primer Crne Gore čijeg se mesa Moskva odrekla krajem prošle godine. I golim okom je vidljivo da Crna Gora nema mesa ni za sopstvene potrebe, a kamoli za izvoz, odnosno da je pribegla preprodaji mesa iz EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online