Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.03.2015.
13:49
blic.rs A

Rusi izvoze iz Srbije poljske jabuke?!

Tužilaštvo, MUP i Carina ispituju firme koje su, uz falsifikovanu dokumentaciju, pokušale da izvezu u Rusiju jabuke iz Evrope deklarisane kao srpske, saznaje Blic.

Reuters/Gazeta
Ostalo pitanje ko je pokušao da izveze poljske jabuke kao srpske

- U pitanju je više firmi. Pre svega, beogradski "Agrojom 77" je očigledno namenski osnovan krajem januara uz 500 dinara osnivačkog kapitala. Od osnivanja je na rusko tržište plasirao na stotine tona jabuka. Sumnja se da iza ove kompanije zapravo stoje ruski državljani, mada se ona vodi na našeg državljanina Nikolu Tadića - objašnjava izvor Blica blizak Tužilaštvu.

Prema podacima ruske carine, za uvoz jabuka u Rusiju preko "Agrojom 77" nadležan je izvesni Vladimir Evgenevič Gordejčuk. Tužilaštvo istražuje i firmu "Cojapromet" iz Aleksinca, za koju se sumnja da je sredinom marta, pokušala preko Subotice izvoz 20 tona evropskih jabuka sa falsifikatom o poreklu. Reč je o firmi koja se bavi izvozom voća i povrća. Juče nisu bili spremni za komentar.

U Upravi carina ne saopštavaju imena kompanija koje su falsifikovale dokumente za izvoz. Napominju da se mesecima bave tim problemom, a rezultati su vidljivi od pre desetak dana.

- Carinske istrage se neprestano sprovode. Jasno nam je da će pokušaja zloupotreba biti još. Pozvali smo zato kolege iz BIA, MUP, Poreske uprave i fitosanitarne inspekcije da se dogovorimo kako da kontrole učinimo još efikasnijim. O svim istragama informišemo i rusku stranu - kažu u Upravi carina.

Kažu da su, recimo, 12. marta sprečili izvoz 60 tona jabuka sa lažnim srpskim poreklom u Rusku Federaciju.

- Proizvođač iz okoline Šapca, koji se navodi u carinskoj dokumentaciji, rekao je da nije bio dobavljač pomenute firme, ali i da može da proizvede trećinu količina koje se pominju u otpremnici. Poreklo jabuka se još utvrđuje, ali je najverovatnije reč o jabukama iz Poljske - navode u Upravi carina.

Prethodnog vikenda firma "Kul fud" iz Beograda pokušala je da izveze 20 tona jabuka na Terminalu Beograd uz falsifikat da je reč o domaćim jabukama. Postoje indicije da su u taj kriminal uključeni i naši i ruski državljani, udruženi zbog velike koristi, kažu u Upravi carina.

Ministar Trgovine Rasim Ljajić izjavio je juče da je problem navodnog reeksporta jabuka na rusko tržište rešen i da ne postoji nikakva opasnost od zabrane izvoza naših proizvoda na rusko tržište.

Velika razlika u ceni

Trgovci koji prepakuju jabuke i prodaju ih Rusima zarađuju na velikoj razlici u ceni. Kilogram tog voća u Poljskoj košta 30 centi, a u Srbiji od 40 do 50. Poljaci, trenutno, zbog sankcija Rusije, ne mogu da im prodaju svoje voće direktno. Pritom, na uvoz jabuka iz EU se ne plaća carina, a na ovo voće, ako je iz Srbije, pri izvozu u Rusiju se ne plaća carina. Rublja je u poslednje vreme počela da raste u odnosu na dolar pa su iz svih tih razloga pokušaji prevara sve češći.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.03.2015. 15:08
Propale "poljske jabuke" !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online