Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.09.2015.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Multinacionalne kompanije kao savremeni kolonizatori (2): Seljak između nakupaca i trgovaca

Pogledavanje u nebo i vremenske prilike koje su u Srbiji sve gore, nije jedina muka seljaka. Mnogo veća i neizvesnija je ona kako i kome prodati proizvode. Poljoprivrednici, oni najistrajniji, i dalje se trude da prodaju svoje proizvode, a gradske pijace su često jedini način da izbegnu nakupce koji budzašto kupuju rod sa njive.

V. Sekulić
Srpski poljoprivrednici u nadmetanju sa megamarketima

Poljoprivrednik Dragan Gajić iz Šepšina kod Mladenovca dolazi u Beograd da proda jabuke, kruške, breskve.

- Srpski seljak nema izbora i ne može da odustane od sebe i svoje njive! Da ostavim pradedovsko imanje i preselim se u grad, šta ću raditi, posla nema, a nema ni nade. Ta vremena da se seljak zaposli u gradu su prošla, a ja imam već 56 godina pa me ne bi zaposlili ni da sam vrhunski naučnik, a kamoli običan seljak - kaže Dragan.

Za seljaka je jedina uteha što nije gladan, za razliku od onih koji žive po gradovima pa zavise od plate.

- Na selu sam svoj na svome. Zarada je mala, posao krvav i težak, ali, bogu hvala, nismo gladni! Sve drugo što podrazumeva život je skoro nedostižno za nas seljake. Zaradimo taman toliko da jedva isplatimo državne namete, a za ostalo ako pretekne koja crkavica. Mi smo između čekića i nakovnja. S jedne strane mešetari, nakupci i mnoštvo prevaranata, s druge strane svetske veletrgovine kojima se isplati da prodaju jeftino, jer rade na veliku količinu - kaže Dragan.

Na njegovoj tezgi ima i popusta, pa se domaće jabuke iz Šepšina prodaju za dva i po centa, a najskuplje koštaju nešto malo više od evra.

- Teška su vremena i narod nema para, pa je mnogima voće luksuz, ali opet, ne mislim da hipermarketi mogu da nas unište niskim cenama. Ukus onoga što mi prodajemo se i te kako razlikuje od onoga što oni nude. Naša jabuka je prava i domaća, a njihova je kao plastična - priča sagovornik "Vesti".

Na Zemunskoj pijaci gužva, iako je radni dan. Nekoliko tezgi sa paprikom i paradajzom. Lepe na oko, a za svaki slučaj gazda Slobodan rasekao nekoliko sočnih proizvoda, pa ko hoće, može i da proba.

- Imam tri hektara zemlje pod plastenicima. Posao je naporan. Cela moja porodica, šira i uža se bavi poljoprivredom, radimo od mraka do mraka. Imamo i nekoliko stalnih radnika, plaćamo ih oko 20 evra dnevno - kaže 50-godišnji Slobodan Matić iz Vrela kod Uba.

Na tezgi preko puta njegov sin Željko takođe prodaje. Paprika šilja košta 70 dinara, oko 60 centi, a paradajz lubeničar oko pola evra.

V. Sekulić

Krave na ispaši

- Moja porodica je pravo poljoprivredno domaćinstvo. Bavimo se proizvodnjom sira i kajmaka. Imamo pet krava i nije lako, jer imamo i zemlju koju obrađujemo. Četiri puta nedeljno sam na Zemunskoj pijaci, a ostale dane u sedmici radim na njivi. Naše mleko je zdravo, jer krave vodimo na ispašu. Bilo bi dobro da povećamo proizvodnju, ali troškovi su veliki, pa smo zadovoljni što pristojno živimo, ali je sve teže. Megamarketi nam nisu konkurencija, čak ni kada prodaju sir duplo jeftinije, jer domaći i industrijski sir ne mogu da se mere po ukusu - kaže 44-godišnji Duško Glišić iz Vranjana kod Čačka.

- Nema predaha za nas, a ni takmičenja sa megamarketima i njihovim cenama. Jesu konkurencija i narod nema para, ali kvalitetom i pristojnom cenom uspevamo da zadržimo kupce - kaže Slobodan i pokazuje na domaću robu za koju tvrdi da ne koristi otrovne pesticide.

- Problem je što je država digla ruke od našeg seljaka i poljoprivrede! Daju nam jadne i bedne subvencije, a niko ozbiljno ne pomaže. Rešenje je u se i u svoje kljuse, pa ko preživi, pričaće. Naš dnevni trošak je 12.000 dinara, što je oko 100 evra, a gde su svi ostali rashodi, ali bez muke nema ni života - kaže Slobodan.

Sutra - Multinacionalne kompanije kao savremeni kolonizatori (3): Traktori stari četvrt veka

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.09.2015. 08:45
Jedini spas za Srpskog seljaka je proizvodnja najbolje organske hrane . Tu hranu najboljeg kvaliteta izvoziti u Rusije i da te Bog vidi . Sve drugo je propast za seljaka . Naravno da će Vučićeva vlast sve uraditi da osakati i Srbiju i seljaka ali verujem da neće još dugo .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online