Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.09.2015.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Multinacionalne kompanije kao savremeni kolonizatori (1): Potrošački rezervat Srbija

Dok srpskim oranicama i državnim ambarima haraju pacovi, svetski koncerni hipermarketa okupirali su čitav region niskim cenama namirnica koje dovlače s raznih krajeva sveta. Zato agrar regiona stenje i izdiše, pa je navodni poslednji adut Srbije ispao iz rukava

Cene u hipermarketima niže nego domaći proizvod na pijaci

* Monopolisti udruženi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj sav prljavi posao odrađuju uz pomoć domaćih tajkuna, pa su mnogobrojni trgovački lanci dotukli malog srpskog poljoprivrednika. Zato imamo apsurdnu situaciju da je cena voća i povrća u hipermaketima niža nego domaći proizvod ponuđen na lokalnim pijačnim tezgama.

Predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice Zlatan Đurić objašnjava kako je država seljaka Srbija uvučena u začarani krug zavisnosti od multinacionalnih kompanija.

- Srbija već decenijama nema nikakvu strategiju razvoja agrara. Poljoprivreda je uništena zahvaljujući multinacionalnim kompanijama, domaćim tajkunima i moćnom trgovačkom lancu. Tajkuni su zaposeli zdrave i najbolje srpske oranice, koje ne obrađuju, ali uništavaju domaću proizvodnju, od stočarstva, ratarstva, voćarstva do povrtarstva. Cilj je prisiliti državu da uvozi otpatke - kaže za "Vesti" Đurić.

- Strategija velikih internacionalnih koncerna je da zauvek iskorene srpsku proizvodnju i pretvore je u robovlasničko-potrošački rezervat - kaže Đurić, podsećajući da zbog nebrige prema agraru niko i nikada nije odgovarao.

- Niske cene u hipermarketima su moguće jer su voće i povrće nakljukani aditivima. Onda te namirnice mogu da stoje i po šest meseci u hladnjačama, a kad stignu na srpske police modernih megamarketa izgledaju kao tek ubrane. Lepi, a nezdravi - tvrdi Đurić i dodaje da je taj marifetluk moguće zaustaviti preko instituta za kontrolu namirnica.

* Među takvom konkurencijom srpske pijace nemaju nikakve šanse.

- Seljak je prepušten samom sebi i kako se snađe, tako mu je. Zato ga razvlače otkupljivači, mešetari i uvoznici. Rešenje koje bi moglo da zadovolji poljoprivrednike, ali i osiromašeni narod je u ograničenju uvoza, smanjivanju trgovačke marže i stalnoj kontroli proizvoda, od proizvodnje šljive do mesa - kaže Đurić.

* Jedino država može da kontroliše prepakivanje proizvoda i skrivanje stvarnih deklaracija na kojima često stoje ozbiljna upozorenja.

- Umesto prelepljenih deklaracija na kojima su upozorenja ispisana sitnim, lupom nevidljivim slovima, staviti čitljive i vidljive deklaracije i ko hoće da se truje, neka kupuje. Takođe, mora da se razdvoji domaća roba od one iz inostranstva - predlaže kao jedno od rešenja Đurić. - Teške mahinacije dešavaju se i u mesnoj industriji, pa umesto kvalitetnih suhomesnatih proizvoda, Srbi po jeftinoj ceni jedu mlevene kosti i meso crkotina.

Pravo na dostojanstvo

- Ne isplati se našim seljacima da dovlače svoje proizvode na gradske pijace i zato većina odustaje i jedva preživljava. Ne u smislu gladovanja, jer seljak uvek ima šta da jede, ali satiru ga drugi troškovi života, državni nameti, školovanje i edukacija, lečenje i sve ostalo što podrazumeva život. Pravo na dostojanstven život je srpskom paoru oduzeto i to bez upozorenja - primećuje Đurić.

* Sličnu muku muče i države regiona, pa i u Hrvatskoj, BiH i susednoj Rumuniji i Bugarskoj individualni poljoprivredni proizvođači i mala seoska agrarna gazdinstva propadaju.

- Većina tih država su članice EU, ali su i one na udaru modernog porobljavanja. Tako je u istočnim zemljama Evrope popularni nemački trgovački koncern Lidl za Hrvatsku i za Rumuniju, dobio kredit ogranka Svetske banke i to "za pomoć tamošnjoj poljoprivredi". Međutim, na primeru Rumunije se vidi da bi tamošnjim seljacima bilo bolje bez te "pomoći". O tom problemu je pisala i nemačka štampa. Njihovi reporteri su posetili pijacu u Bukureštu i ustanovili da su štandovi baš kao kod nas puni svežih domaćih namirnica, ali kupaca gotovo da nema - podseća Đurić, pa su seljaci prestali da dolaze sa svežim domaćim namirnicama - objašnjava Đurić

Lidl po Evropi ima više od 9.000 prodavnica. Posluje u više od 20 država, a osnovan je tridesetih godina 20. veka. Danas su peti najveći trgovinski lanac u svetu sa godišnjim prihodima većim od 60 milijardi evra. Vlasnik Diter Švarc je treći najbogatiji Nemac, čija imovina je procenjena na 11,5 milijardi evra. U Rumuniji je otvoreno mnogo diskontnih megamarketa, a samo Lidl i Kaufland otvorili su 186 prodavnica. Zato je izbio skandal jer su to ostvarili uz kredit finansijskog servisa Svetske banke za pomoć u razvoju. Lidl je ponudio Rumuniji robu za najsiromašniji sloj i osvojili su tržište, kako to čine već najveći svetski diskonti - ubitačno niskim cenama. Zato im praziluk i salata stižu iz Poljske, šampinjoni iz Mađarske, a crni luk sa Novog Zelanda. Iste te namirnice proizvode i rumunski seljaci, ali Lidl je otkrio da 71 odsto namirnica u njihovim trgovinama nije iz Rumunije.





 

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.09.2015. 08:54
Srbiji je jedini SPAS u proizvodnji visoko kvalitetne organske hrane i njenom izvozu isključivo u Rusiju . Da bi to krenulo potrebna je revolucija koja bi skinula sa grbače ovog namučenog naroda sve iizddajnike koji ga danas vode u ambis . Nema Srbiji sreće sa železarom u Smederevu niti je ikada bilo ali sa Smederevskim vinogradima i voćnjacima ite kako ima šanse . Samo patriotska vlast vadi Srbiju iz ambisa gde je sada . Sa ovim razbojnicima SPASA NAM NEMA !
Nedelja 06.09.2015. 14:29
A ko je sve to dopustio u Srbiji? Poznato je, DS & SNS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online