Petak 27.03.2015.
04:44
N. S. Preradović - Vesti

Osujećene srpske podvale

Reuters
Opsano poigravanje sa izvozom u Rusiju

- Namerno u javnost nismo želeli da iznosimo imena firmi otkrivenih u pokušaju zloupotrebe Sporazuma sa Rusijom, a sve u interesu dalje istrage koju sprovode MUP i Tužilaštvo - rečeno je "Vestima" u Upravi carina.

List "Blic", međutim, naveo je ime kompanije koja je pokušala da Rusima izveze 20 tona jabuka iz Evrope, reč je o Kul fudu iz Beograda. Moskva je još početkom godine posumnjala da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća. Pažljivom nadzoru nije promaklo da je, otkako je objavljen embargo, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju porastao za 48 odsto zbog čega i pitanje - čije jabuke izvozi Srbija?!

Ali, nisu jabuke samo problem. U decembru prošle godine ruska Služba za veterinarski nadzor zabranila je ulazak 19 tona kivija iz Srbije zbog nevažećeg fitosanitarnog sertifikata.

Otkud kivi u Srbiji? Prema rečima Evice Mihaljević iz Udruženja "Plodovi Srbije", u državi nema nijedne plantaže kivija.

- Uvek će biti trgovaca koji žele da zarade preko mere, u našim rukama je i šibica i kutija benzina. Postoji dobra prilika da u ovoj godini zaradimo čak pola milijarde dolara od izvoza u Rusiju, što je u odnosu na dvadesetak miliona dolara, koliko smo zarađivali pre deset godina, basnoslovno - rekao je za "Vesti" prof dr Miladin Ševarlić.

Iz Uprave carina poručuju da je onima koji su se upustili u zloupotrebe s izvozom u Rusiju, najveća kazna to što su u tome onemogućeni, ali ne i jedina.

- Za takav carinski prekršaj zaprećena je kazna od 10.000 do 1.500.000 dinara po kamionu, a o visini kazne će odlučivati pravosudni organi - podsetili su carinici.

Stop za meso iz Crne Gore

Da se Rusi ne šale pokazuje primer Crne Gore čijeg se mesa Moskva odrekla krajem prošle godine. I golim okom je vidljivo da Crna Gora nema mesa ni za sopstvene potrebe, a kamoli za izvoz, odnosno da je pribegla preprodaji mesa iz EU.

2024 © - Vesti online