Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 07.08.2014.
05:45
N. S. Preradović - Vesti A

Hajde Jano, kuću da prodamo

"Kroz Srbiju je prošao finansijski cunami, a naši političari veruju da će se stanje samo od sebe rešiti. To se neće dogoditi sve dok Vlada ne krene u ozbiljne reforme, umesto da prodaje firme, kao u narodnoj pesmi Hajde Jano kuću da prodamo", kaže za "Vesti" dr Mlađen Kovačević. On ocenjuje da su mere koje je doneo novi ministar finansija Dušan Vujović samo nužno zlo.

Dr Mlađen Kovačević
 

Smanjenje plata i penzija je nužno ali to neće bitno pomoći zemlji koja je na korak od ambisa.


- Čini mi se da ni ministar Vujović ni premijer Vučić ne znaju šta da rade. Slikovito rečeno Srbija je bolesnik sa vrlo visokom temperaturom koja preti da mu ošteti vitalne organe, a lekar umesto da traži uzrok, pacijentu daje aspirin. Nama ni aspirin, ni infuzija nije dovoljna - kazuje dr Kovačević.


On navodi da smanjenje plata u javnom sektoru donosi kontraproduktivnu reakciju, a to je smanjenje potrošnje.


- Već odavno smo dovedeni na prosjački štap, narod uglavnom kupuje kinesku robu i najjeftinije namirnice. Sve to koči proizvodnju, jer opada potrošnja i narod kupuje samo najnužnije - objašnjava naš sagovornik.

Penzioneri na rubu gladi

Penzije ne treba ni nominalno smanjivati, nego povećavati. Pa stariji sugrađani su na ivici gladi, a pritom izdržavaju od te crkavice odraslu nezaposlenu decu i unučad - kaže dr Dragaš.

On kaže da Srbija pre svega mora da reši pitanje kritičnog javnog sektora kao što su Srbijagas, Železnice, EPS... koje nose velike fiskalne troškove.


Ekonomista Branko Dragaš kaže da je odluka o smanjenju plata u javnom sektoru pogrešna mera, jer će doći do pada potrošnje u ionako teškoj situaciji.


- Neće doći do poboljšanja nego do sloma ekonomskog sistema. Samo u julu mesecu, Srbija se zadužila za 300 miliona evra. Mi smo u bankrotu, samo to niko nije objavio, pa zaboga 65.000 preduzeća je blokirano - kazuje dr Dragaš.


Povećanje poreza dovešće do toga da ljudi zatvaraju firme, beže u sivu ekonomiju, a više od 80 odsto građana Srbije je na rubu egzistencije, priča naš sagovornik.

Ako može u fudbalu, može i u EPS

- Kao što vidim Vlada namerava mnoga velika preduzeća da proda pa makar i za jedan dolar, što je loša odluka. Smatram da velike državne kompanije poput Telekoma, EPS ne treba privatizovati nego im postaviti sposobne menadžere. Pa ako u fudbalske klubove dovodimo strane trenere jer nemamo domaće stručnjake, hajde da to uradimo i u preduzećima, pa da Srbiji bude bolje - kategoričan je dr Kovačević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.08.2014. 08:28
Dosad ni jedna vlast posle Tita nije radila na tome da "Srbiji bude bolje", sto je zalosno. I ovi nastavljaju sa politickim zaposljavanjem na svim nivoima. Srbiji definitivno treba cvrsta ruka diktatora, ali pravi patriota. Ovaj nas picousti samo zamislja da je diktator ali je vise tragikomican nego bilo sta drugo. Mozda bi nam trebao stranac i na celu drzave jer Srbija nije u stanju da izrodi ni jednog politicara koji nije ljigav.
Četvrtak 07.08.2014. 09:22
Смањење плата Влади Србије и свим посланицима и то за 50%, а и то не зарађују радом него узимају колико им одгховара, све на терет народа.
Utorak 12.08.2014. 12:05
Iz prvih lekcija iz političke ekonomije se naučilo da nema izlaska iz krize dok ne krene porast potrošnje, kupovina i korišćenje svih usluga, novac počinje da kruži i pospešuje sve druge aktivnosti u društvu. Umesto toga, ovi "naši" umrtvljuju ekonomske tokove, pa i samo društvo. Sve spava na ivici večitog sna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online