Četvrtak 07.08.2014.
05:45
N. S. Preradović - Vesti

Hajde Jano, kuću da prodamo

Dr Mlađen Kovačević
 

Smanjenje plata i penzija je nužno ali to neće bitno pomoći zemlji koja je na korak od ambisa.


- Čini mi se da ni ministar Vujović ni premijer Vučić ne znaju šta da rade. Slikovito rečeno Srbija je bolesnik sa vrlo visokom temperaturom koja preti da mu ošteti vitalne organe, a lekar umesto da traži uzrok, pacijentu daje aspirin. Nama ni aspirin, ni infuzija nije dovoljna - kazuje dr Kovačević.


On navodi da smanjenje plata u javnom sektoru donosi kontraproduktivnu reakciju, a to je smanjenje potrošnje.


- Već odavno smo dovedeni na prosjački štap, narod uglavnom kupuje kinesku robu i najjeftinije namirnice. Sve to koči proizvodnju, jer opada potrošnja i narod kupuje samo najnužnije - objašnjava naš sagovornik.

Penzioneri na rubu gladi

Penzije ne treba ni nominalno smanjivati, nego povećavati. Pa stariji sugrađani su na ivici gladi, a pritom izdržavaju od te crkavice odraslu nezaposlenu decu i unučad - kaže dr Dragaš.

On kaže da Srbija pre svega mora da reši pitanje kritičnog javnog sektora kao što su Srbijagas, Železnice, EPS... koje nose velike fiskalne troškove.


Ekonomista Branko Dragaš kaže da je odluka o smanjenju plata u javnom sektoru pogrešna mera, jer će doći do pada potrošnje u ionako teškoj situaciji.


- Neće doći do poboljšanja nego do sloma ekonomskog sistema. Samo u julu mesecu, Srbija se zadužila za 300 miliona evra. Mi smo u bankrotu, samo to niko nije objavio, pa zaboga 65.000 preduzeća je blokirano - kazuje dr Dragaš.


Povećanje poreza dovešće do toga da ljudi zatvaraju firme, beže u sivu ekonomiju, a više od 80 odsto građana Srbije je na rubu egzistencije, priča naš sagovornik.

Ako može u fudbalu, može i u EPS

- Kao što vidim Vlada namerava mnoga velika preduzeća da proda pa makar i za jedan dolar, što je loša odluka. Smatram da velike državne kompanije poput Telekoma, EPS ne treba privatizovati nego im postaviti sposobne menadžere. Pa ako u fudbalske klubove dovodimo strane trenere jer nemamo domaće stručnjake, hajde da to uradimo i u preduzećima, pa da Srbiji bude bolje - kategoričan je dr Kovačević.

2024 © - Vesti online