Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 22.08.2014.
17:06
Blic A

Tri predloga za smanjenje plata i penzija

"U narednim nedeljama intenzivno ćemo pripremati sve mere koje bi nas dovele do održivog deficita i duga. Ne odustajemo od četiri stuba reformi javnih finansija čiji će efekti biti vidljivi tokom naredne godine: kontrola budžetskih rashoda, borba sa sivom ekonomijom, bolja naplata poreza i ozbiljnije uštede u javnim preduzećima. Krećemo sa rezanjem troškova, a paralelno pripremamo mere za povećanje prihoda", rekao je ministar finansija Dušan Vujović.

Ne odustajemo od četiri stuba reformi javnih finansija: Ministar Vujović
 

- Cilj je da napravimo precizan plan koji ćemo ostvarivati u naredne tri godine. Do tada bismo deficit smanjili na dva do 2,3 odsto domaćeg proizvoda, objašnjava ministar Vujović, koji ne želi da komentariše različite ideje koje se odnose na način na koji će se smanjivati rashodi budžeta.
- Uzećemo u obzir sve predloge - rekao je kratko Vujović.

Kako Blic saznaje, u samoj Vladi pojavilo se više ideja na koji način je moguće smanjivati troškove.

Predlozi za smanjenje:

- Bez smanjenja zarada koje su na nivou minimalca (20.000 dinara), kao i penzija u tom iznosu
- Smanjenje svih plata u javnom sektoru uz smanjenje penzija samo iznad prosečnih, odnosno 25.000 dinara
- Smanjenje plata i penzija, ali samo iznad današnjeg neoporezivog iznosa zarade (oko 11.000 dinara)

Kada je u pitanju ono što zanima preko dva miliona zaposlenih u javnom sektoru i penzionera - kada će i za koliko biti umanjena njihova primanja, u opciji su različiti modeli.

Od onog da se plate i penzije smanjuju za deset odsto iznad neoporezivog dela zarada preko onoga da se smanjenje uvede za plate i penzije preko aktuelnog minimalca do toga da se penzije manje od prosečnih uopšte i ne umanjuju.


Ekonomisti kažu da bi deficit bio manji samo ako se smanjenje plata i penzija odnosi na sve u optimalnom iznosu od 10 do 15 odsto, dok se iz Vlade može čuti da procenat umanjenja ne mora da bude isti za sve.

Kako saznaje Blic, održan je i prvi koordinacioni sastanak o tome kod premijera Vučića. Rebalans i prateće izmene zakona Vlada će uraditi do sredine septembra. Pre njihovog donošenja o svim predlozima biće razgovarano i sa predstavnicima MMF, čija se misija očekuje u septembru.

Moguće uštede na godišnjem nivou


500 miliona evra - smanjenje rashoda po osnovu smanjenja plata i penzija
100 miliona evra - povećanje prihoda od poreza i akciza
300 miliona evra - prihod države posle sređivanja stanja u javnim preduzećima
600 miliona evra - smanjenje troškova nakon regulisanja statusa firmi u restrukturiranju

 

POVEZANE VESTI

Petak 22.08.2014. 17:25
smanjenjem plata i penzija se smanjuje moc kupovine ..koce tada i sta da kupuje..manje plate..manje musterija po radnjama i prodavnicama...a vise gladnih..pu jebem ti drzavu i vlast..
Petak 22.08.2014. 18:36
Sram te bilo lopužo, sad treba da pljačkate one koji imaju najmanje, da pokrijete svoje kradje. Kolka je tvoja plata stručnjak, i šta si radio do sada, papane. "Probudi se Srbijo zašto si zaspala"
Petak 22.08.2014. 17:54
Nije isto smanjti platu nekome ko prima tridesetak hiljada,njemu 3000 dinara i previse znace,a onaj ko prima preko 50000 dinara isto se smanjuje deset posto ali manje bolnije.Sramota i bruka za drzavu.Na kraj krajeva,zasto radnici i penzioneri da placaju lopovluke politicara.Neka im se konfiskuje imovina i bice para i na pretek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online