Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 24.09.2014.
11:54
Beta A

"Najavljeno smanjene plata i penzija nedovoljno"

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija nije dovoljno, i dodao da su ostali elementi planiranih ušteda već bili nategnuti.

On je u emisiji "Kažiprst" na B92 ponovio je da je Srbiji potrebna ušteda od dve milijarde evra, a da se najavljenim smanjenjem obezbeđuje tek 400 miliona.

Srbiji je potrebna ušteda od dve milijarde evra, a najavljenom smanjenjem se obezbeđuje tek 400 miliona: Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije
 

"To je najsigurnija mera i trebalo je da obezbedi 800 miliona evra, ali se sada razlika očekuje od drugih elemenata štednje, otpuštanja u javnom sektoru i borbe sa sivom ekonomijom, što su nategnute mere", rekao je Petrović i dodao da je Fiskalni savet imao drugačiji predlog, dodajući da se sada treba okrenuti javnim preduzećima, kao i  promenama u javnom sektoru.

Na pitanje dokle se stiglo s planovima i analizama javnog sektora, Petrović je rekao da "ne zna dokle su stigli".

"Ministarka Kori Udovički je trebalo da napravi plan za smanjenje broja zaposlenih, a ujedno i o raspodeli mase za plate. U javnom sektoru treba posmatrati broj, odnosno višak zaposlenih, kao i to kakva ko primanja ima", rekao je predsednik Fisklanog saveta.

Kao je rekap Petervić, potrebno je napraviti sistematski plan, izvršiti analize i urediti odnose plata prema zaslugama.

"Nema naročitog viška u javnoj upravi. Možda otpustimo 25.000"

"Mislim da su ti platni razredi dalje odmakli, a za otpuštanja zaista ne znam. Nije dovoljno smanivanje broja zaposlenih u javnm sektoru prirodnim odlivom. Kada govorimo o merama, moramo da govorimo i o raznim interesima: od političkog zapošljavanja, pa do decentralizovanog EPS-a i činjenice da tamo ima mnogo direktora. Sve funkcioniše kao firma za sebe, pa ko hoće da otpušta, može da računa na otpore", rekao je Petrović.

Crni dani dolaze: Manje plate i penzije

Po njegovim rečima, Eletroprivereda Srbije (EPS) bi trebalo da bude motor, a sve više je balast za Srbiju. Rrazlozi za to su, kako je nocenio, razni - od strukture preduzeća i viška zaposlenih, preko slabe naplate, do niske cene struje, za koju ocenjuje da mora da bude podignuta.

Petrović je istakao da je za Srbiju najvažniji blok, važniji i od plata i penzija, blok javnih preduzeća, ali je oceni da je "tamo situaciju teško rešiti".

"Nije prejak izraz kada se kaže da je tamo potrebna revolucija. Tu je potreban drastičan zaokret, da se ta preduzeća od gubitaša pretvore u nešto što posluje tržišno, što donosi novac, a ne isisava ga", rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.09.2014. 12:32
Nikad vam nije dovoljno kad nama smanjujete plate, kao što vam nikad nije dovoljno to koliko sebi plate povećavate!
Sreda 24.09.2014. 12:12
УКИНИТЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ,УКИНИТЕ НАРОД,УКИНИТЕ ДРЖАВУ,ОСТАНИТЕ САМО ВИ ШТО СТЕ НА ВЛАСТИ,И САМО НЕМОЈТЕ УКИДАТИ ПАРАДЕ БОЛЕШТИНЕ,НЕМОЈТЕ УКИДАТИ НВО,КУРВЕ У ЦРНОМ НАТАШЕ КАНДИЋКЕ,СОЊЕ ЛИГХТ И БИСЕРКО И СЛИЧНЕ КРВОПИЈЕ ДРЖАВНЕ КАСЕ,САМО ПО ВЕДИТЕ РАЧУНА ДА ВАМ СЕ НЕ ДАСИ ДОНБАС У СРБИЈИ
Sreda 24.09.2014. 16:36
Ovaj HOBIT iz fiskalnog saveta najbolje da ukine i plate i penzije,ili da Vucic naredi da se desetkuje narod streljanjem,da nestanemo samo oni da napune svoje guzice i njihova deca da jedu,druga ne mora mi cuvamo majmune a oni decu,more seme li im kvarno njihovo.Evo njemu moja plata 25 000 dinara pa neka pokusa strasilo da zivi ako moze,nabili su ogromne plate i bonuse pa zajebavaju ovaj ludi narod.Sve dok na terazijama ne vise takvi zivecemo kao stoka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online