Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.10.2012.
06:02
Z. Marjanović - Vesti A

Šumadija bez radne snage

Gazde psuju nas, ali u sebi jer im je skupo da nas plaćaju, u sebi psujemo i mi njih jer mislimo da su nadnice male, ali na kraju izvadimo krompir i rastanemo se kao ljudi - priča Miloš Dimović, šef Roma iz Vladičinog Hana koji nadniče na krompirnjacima u Šumadiji.

Nadničari sa juga Srbije
 









Ni najstariji meštani sela između Suvobora i Rudnika ne pamte da je ikada bio lošiji rod krompira. Suša duga četiri meseca ostavila je pustoš na njivama. Rod krompira je potpuno podbacio, ali se mora pokupiti ono što je rodilo kako bi se njive očistile i pripremile za jesenju setvu. Taj posao ne bi mogao da se obavi bez Roma iz Vladičinog Hana, Surdulice, Doljevca, Valjeva, Ljiga, Vranja... jer su šumadijska sela već davno ostala bez radne snage.

U ovom trenutku na krompirnjacima u selima Gojna Gora, Kamenica, Brajići, Banjani, Takovo, Teočin, Gorni Branetići, Beršići radi oko 2.000 Roma čija je nadnica između 1.200 i 1.300 dinara. Uz nadnicu, domaćin je u obavezi da obezbedi smeštaj, tri obroka dnevno i po paklicu cigareta za svakog radnika koji puši, što bitno povećava njegove troškove. Jednu od brojnih radnih brigada, kako su sami sebe nazvali nadničari, predvodi 51-godišnji Miloš Dimović iz sela Prekodolci kod Vladničinog Hana.

ROD NIKAKAV: Aco Vuksanović
 


- I ranije sam dolazio ovde, ali mi je bilo lakše jer sam radio u crepani u Vladičinom Hanu i imao neka primanja, ali od kad je crepana prodata, našao sam se na ulici bez igde ičega pa mi ovo što zaradim u selima na Suvoboru i Rajcu život znači. Ono jeste mala nadnica, ali kad vidim kakav je loš rod krompira, onda čovek mora da ima makar prst obraza i da bude zadovoljan - objašnjava Miloš pomno prateći šta trenutno rade članovi njegove krompiraške radne brigade.


Nadničarima nije lako, jer je radno vreme od svitanja do mraka, ali nije lako ni domaćinima koji su pretrpeli veliku štetu, koja se meri i na desetine hiljada evra.
Poljoprivrednik Aco Vuksanović s Rajca tvrdi da se ove godine sve urotilo protiv seljaka.

NIJE LAKO NI NJIMA NI NAMA: Miloš Dimović
 


- Dosad smo se borili sa skupoćom - skupim gorivom, još skupljim veštačkim đubrivom, skupim mašinama, semenom, hemijom za zaštitu bilja, ekonomskom krizom... ali protiv neba ne možemo. Rod krompira nikada nije bilo lošiji, ali radne snage u selima Šumadije nema, pa uvozimo Rome s juga Srbije. Pod krompirom imam oko pet hektara i izgubiću oko sedam-osam hiljada evra - očajan je Vuksanović koji se nada da će šteta od suše biti bar donekle ublažena većom cenom krompira.

Na ivici bankrota


Katastrofalne posledice suše na padinama planine Suvobora vidljive su tek ovih dana kad se vadi krompir. Na njivama Ace i Petra Vuksanovića sa planine Rajac prošle godine je rađao krompir težine i do 1,5 kg, a ovogodišnji rod krompira je toliko sitan da se i najkrupniji mere desetinama grama. O tome koliku je štetu prizvođačima krompira nanela suša govori i podatak da je prošle godine sa jednog hektara ubrano oko 30 tona krompira, a ove godine jedva dve do tri tone. Mnogi poljoprivednici su se našli u bezizlaznoj situaciji i na ivici su potpunog bankrota jer su uložili mnogo novca, a posebno su u nezavidnoj situaciji oni koji su uoči setve krompira zadužili kod banaka. 

 

Uvoz i iz Egipta


U Srbiji se krompir gaji na 50.000 hektara. Najveća proizvodnja organizuje se u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu gde se proizvodi četvrtina ukupnih količina u Srbiji. Rod je podbacio ove godine na celom Balkanu, pa se očekuje da ćemo prvi put uvoziti krompir iz Egipta. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online