Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.08.2015.
20:43
Blic A

Spremite se za cenovni šok: Skuplja hrana zbog struje i suše

Zbog suše koja je zahvatila čitav region na jesen će hrana poskupeti. Posledice dugotrajne suše tek će se zbrajati. Za sada, stradali su najviše kukuruz i soja, ali štete imaju i uzgajivači voća i povrća.

Tanjug
Posledice suše tek ćemo da osetimo: UZgajivači soje pokušavaju da spasu šta se spasiti može

- Suša je sve veća, biljke polako popuštaju. Počelo je od kukuruza, ali sve je ugroženo, jer nema vode. Kupus ili neka druga biljka bez zalivanja ne mogu opstati. Soja je već počela da se bere, da bi se spaslo šta može da se spasi. Moguće da ćemo do kraja septembra sa njiva skinuti i kukuruz, ali sa daleko manje prinosa. Plašimo se da će biti gore nego 2012. godine - kaže za “Blic” povrtar Goran Puača.

Poljoprivrednici veruju da će suša prepoloviti prinose.

- Krompir, kukuruz, soja, stravični su podbačaji prinosa i velika šteta će biti. Skoro da nema spasa, čak i ako padne kiša. Suša je već napravila velike štete. Ako je neko trebalo da ima prinos 35 tona, a ima 15 tona, onda je to katastrofa. Mnogi će biti u gubitku. Poljoprivredni proizvodi biće dosta skupi. Krompir će biti duplo skuplji, ako ne i tri puta skuplji. Ovo je pogubno vreme za poljoprivredu - kaže Ratko Vukićević, proizvođač krompira.

Poljoprivredni stručnjaci već duže vremena upozoravaju na opasnost od “spržene balkanske zemlje”, kao i na neophodnost izbora pravih hibrida, da se više seje u jesen i slično. I agroekonomisti misle da ova godina može biti pogubnija za poljoprivredu nego prošla.

- Prošle godine su poplave zahvatile veliki deo Srbije, ali mali deo Vojvodine. Suša koja muči srpski agrar sada doneće veliku štetu kompletnoj industriji - kaže Milan Prostran.

On podseća da su uljari prošlog meseca već blago povećali cene svojih proizvoda.

Suša nije jedini razlog poskupljenja

- Slično je i sa svinjskim mesom. Kilogram žive vage je danas već 160-170 dinara, dok je pre mesec-dva bio 120 dinara. Lagano rastu i cene povrća i voća, mada je kompletno tržište toliko plitko da prodavci na pijacama poskupe svoju robu u danima kada, recimo, penzioneri dobijaju penziju ne bi li šta zaradili - objašnjava Prostran.

Očekuje se da tokom jeseni poskupi i stočna hrana, ali i konzumno mleko i pileće meso.

Ono što trenutno može da pomogne potrošačima, ali i da dodatno uništi domaće proizvođače jesu konkurenti iz inostranstva.

Međutim, razloge za novi udar na kućni budžet građana treba tražiti ne samo u posledicama suše već i u činjenici da je poskupela struja, da je jesen vreme kada, već tradicionalno, poskupljuju komunalije, kada valja platiti dospele poreze i ostale namete.

Inflacija od 4,5 do 5,5 odsto

NBS je predvidela da će na jesen doći do rasta cena. Istine radi, stručnjaci centralne banke još uvek u svoje prognoze nisu uvrstili efekte suše, već samo sezonska poskupljenje i povećanje cene struje za 12,3 odsto. Od početka godine cene su, prema izveštajima statistike, porasle za jedan odsto, dok u NBS očekuju da godinu završimo sa inflacijom od 4,5 pa čak i 5,5 odsto.

Ne treba zaboraviti ni na 2012. godinu, kada je šteta za poljoprivredu bila čak milijardu evra. Lošiji usevi doveli su do poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali i do povećanja kursa evra. Godinu smo završili uz rast cena od čak 14 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online