Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 03.09.2012.
14:01
N. S. Preradović - Vesti A

Toma objavio rat bankama

Nakon izjave Ivice Dačića u vreme dok je bio mandatar da "finansijski sektor ne radi u interesu građana i privrede", i predsednik Tomislav Nikolić je poručio poslovnim bankama u Srbiji da se manu spekulacija i okrenu ulaganjima u srpsku privredu.

Tomislav Nikolić protiv spekulacija bankara
 

- Rukovodstva mnogih naših poslovnih banaka trebalo bi da se manu spekulacija na tržištu hartijama od vrednosti, novcem i finansiranjem sumnjivih ili nepostojećih projekata - poručio je Nikolić.


On je ponovio da je Srbiji potrebna Razvojna banka iz koje bi svaki građanin dobijao sredstva, a ne da se ona dele partijskim drugovima već, kako je naveo, onima koji će moći da ih vrate i da podižu Srbiju.
 

Krediti za rođake

Da je neka banka ili fond davala kredite bez kvalitetnog obezbeđenja u javnosti, sazna se tek kad banka propadne i ode u stečaj. Krediti bez obezbeđenja daju se najčešće po partijskoj, rodbinskoj ili kumovskoj vezi. Sličan je slučaj i sa Fondom za razvoj koji je davao kredite bez prave finansijske garancije dužnika, tako da je manjak iz 2011. od 3,8 milijardi dinara, na žalost, logičan sled stvari.

Ekonomski stručnjaci, ali i praksa, pokazuju da je Srbija dosad imala negativno iskustvo sa poslovanjem ove vrste banaka. Primer Razvojne banke Vojvodine je simptomatičan jer već nekoliko dana njen rad detaljno češljaju inspektori Narodne banke Srbije. Prema nezvaničnim informacijama, inspektori proveravaju krediti koje je ona u poslednjih godinu-dve odobravala, pre svega velikim novosadskim i vojvođanskim firmama.


Tek će se videti i da li će predmet provere inspektora NBS biti nenaplativi krediti u vrednosti od oko 6,5 milijardi koje je Razvojna banka Vojvodine, na osnovu dogovora bivše republičke vlade i vlade Vojvodine kao njenog većinskog vlasnika, nedavno prenela na Agenciju za osiguranje depozita.


Ekonomista Danijel Cvjetićanin u izjavi za "Vesti" objašnjava da je svaka razvojna banka, kakve je Srbija imala u prošlosti, bila predmet malverzacija i finansijskih skandala.


- Razvojna banka ima manu jer ona za razliku od poslovnih banaka može sebi da dozvoli luksuz i da izgubi deo profita jer će novac biti nadomešten iz džepova poreskih obveznika. Osim toga, kod nas se nikad nije znalo gde ulagati novac iz tih banaka osim u infrastrukturu. Teško da se neko setio da treba da se ulaže u poljoprivredu. Srbija je poljoprivredna zemlja i tu treba ulagati i od toga živeti. Pa nećemo valjda zarađivati na elektronici i softverima jer su tu drugi mnogo superiorniji - ističe dr Cvjetićanin.


Što se tiče samih poslovnih banaka, činjenica je da su one prošle godine iz Srbije iznele milijardu evra, a za prvih šest meseci ove godine 484,4 miliona evra. Tri četvrtine domaćih banaka imaju osnivače u Evropi, gde se novac i vratio jer je zbog krize tamo potrebniji, dok banke kod nas nisu ni odobravale nove zajmove.


Sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić tim povodom ocenjuje da to što banke povlače novac nije neobično, jer banke u Srbiji, kako kaže, imaju problem da nađu dobrog klijenta, dok istovremeno imaju sasvim dovoljno kapitala.
 

Važan osnivački kapital

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju, smatra da ideja o osnivaju Razvojne banke nije loša, samo da treba voditi računa o osnivačkom kapitalu.
- Ne treba bežati od državnih banaka. Srbija ima svega 25 odsto domaćih banaka, dok su u Kini sve banke državne. Problem i negativno iskustvo državnih banaka kod nas je u tome što su tu bile organizovane grupe koje su isisavale kapital. Kad se to stopira i državna banka bude radila bez namere da se novac preliva u privatne džepove, onda bi Razvojna banka mogla da bude prava stvar - kaže Pavlović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 19:14
Ma vazno je da je Tomica njima "porucio"..Naravno da ce ga poslusati,zar neko sumnja u to..? JAAAOOO Srbijo moja jadna..pogazena,ponizena,upropascena.Zemljo moja lepa.. Ljudi nema druge nego GRADJANSKA NEPOSLUSNOST!! Na svim nivoima,ne ici na posao,bojkotovati sve,stampu nikakvu ne kupovati,ne paliti televizore,uciniti sve sto je potrebno da sistem stane.Opsti bojkot svega,bez ikakvog nasilja jer se ne sme dati povod policiji da "intervenise" Verujte mi da kada stanu bankarske transakcije,busevi,vozovi,poste,skole..Budite sigurni da za mesec dana padaju.Oni ne mogu da funkcionisu bez nas,shvatite to. Pozdrav..
Sreda 05.09.2012. 10:45
I u kupovinu stanova preko 200 kvadrata, na kredit...
Utorak 04.09.2012. 05:19
nije ni njemu lako.. nemoj te da kvarite dusu.. nije lako izvuci narod iz ovog nereda trudi se covjek.. da spasi narod iz ove muke , nemoj te odustajati.. nije lako nidje u svijetu.. kamoli u srbiji.. bice bolje ljudi..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online