Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 29.07.2015.
08:47
N. S. Preradović - Vesti A

MMF od Srbije pravi Grčku?

Zbog poslovanja državnih gubitaša Vlada Srbije odlučila je da izmeni i dopuni Zakon o javnom dugu kojim se onemogućava javnim preduzećima da se ubuduće zadužuju uz garanciju države. Ovaj zakon godinama je gurao Međunarodni monetarni fond (MMF). Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović upozorava za "Vesti" da se radi o dvoseklom maču.

A. Čukić
Jednom gubitaš, uvek gubitaš: Železnice Srbije

- Naravno da je dobro da država više ne garantuje kredite firmama koje su poznate po lošem poslovanju i vreme je da se tome stane u kraj. Ali, iz iskustva znamo da se MMF više bori za sebe nego za dobrobit građana Srbije i da ovaj zakon ide njima na vodenicu - tvrdi Pavlović.
On navodi da je prosto nemoguće da neko javno preduzeće dobije kredit a da pritom nema garanciju države.

Najveći korisnici garancija

(dug u milionima evra)

1. Srbijagas - 682,6
2. Putevi Srbije - 436,4
3. Železnica - 228,1
4. EPS - 156,4
5. RTB Bor - 146.1

- Ako je u pitanju projekat od značaja za celu zemlju jasno je da država treba da da garanciju, inače od posla nema ništa. Cilj MMF je da državna preduzeća dospeju u ćorsokak i da budu prodata budzašto. Poznato je da MMF cilja da Srbija ostane bez igde ičega svoga - navodi Pavlović.

Naš sagovornik to poredi sa grčkom krizom i zaključuje da treba dobro da se pripazimo.

- Zapadni poverioci su dopustili da se grčka preduzeća i država zaduže do neodrživog duga. Pa ako se svi slažu da je dug neodrživ i da Grčka nije u stanju da ga vrati, zbog čega ne otpišu bar deo? Ne. Poverioci čekaju da pokupuju ono što valja u toj državi - preduzeća, ostrva, sve dok ne ostanu bez igde ičeg svog - podseća Pavlović.

S druge strane, ekonomista Saša Đogović kaže da je dobro što se taj zakon konačno donosi, jer građani Srbije ne treba više da ispaštaju zbog loših odluka direktora javnih preduzeća.

Iako u Ministarstvu finansija ne žele da otkrivaju ko su gubitaši i korisnici garancijskih kredita, poznato je da je najveći korisnik državnih kredita Srbijagas čija su dugovanja krajem aprila iznosila blizu 700 miliona evra. Na drugom mestu su Putevi Srbije.

Građani vraćaju državni dug

Prema podacima Ministarstva finansija ukupan dug državnih preduzeća na kraju juna bio je 2,3 milijarde evra, a ona mogu da vrate jedva pola milijarde evra. Ostatak duga će vraćati građani Srbije.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 29.07.2015. 10:15
Molim sve one koji podrzavaju Grke , rusofile ,grkofile , grkociprase , grkofakise ... , da mi pozajme po 1000 evra i molim da ostanu dosledni u svojim stavovima - da NE ocekuju da im novac vratim nazad ... jer da bih vratio dug ja bih morao da smanjim moje troskove , a onda ce na vasu dusu ici smenjenje kvaliteta mog zivota . Moji ukucani bi bili protiv takve politike stezanja kaisa . Ako budem imao dovoljno pluseva poslacu vam broj ziro racuna
Sreda 29.07.2015. 15:33
Tolko pompezno su neki kvazi "Mediji" i ist takvi politicari pompezno proslavili Grci OXI, Cipars je naglas zapevao: "Dokazali smo da se demokratija ne moze ucenjivati", a toalet politicar Borko Stefanovic je zatrazio ostavku Vucica i Vlade, jer su navodno Grci dokazali da se nemora stedeti. Stefanovic je bio u pravu, Grci vise ne stede jer nemaju sta. Nikooga MMF nije terao da se zaduzuje da bi kupovao socijalni mir, to su radili Grci, DSS i DS. Sta su radili DS i DSS dok je javni dug rastao, aoni podizali, plate, penzije i uposljavali javni mesto privatnog sektora. Srbija ce iz svog duga da se izvuce, a Grcku ce najkasnije do 2017 da rasprodaju, bice posle Liliputanija, a tamo su je oterali OXI, Cipar, Varufakis i Siriza, bas kao sto su DSS i DS doveli Srbiju na rub propasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online