Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 26.08.2012.
11:08
B92 A

Uvođenje evra ojadilo Nemce

Nemačke novine neumorno pišu o krizi evra i situaciji u Grčkoj, posebno otkako su neki političari počeli da otvoreno zagovaraju izlazak Grčke iz evro-zone.

Foto: Ilustracija
 

Internet-portal Dojče mitelštands nahrihten prenosi da je švajcarska banka UBS sprovela studiju koja pokazuje da Nemci spadaju u gubitnike u priči o evru.

Uvođenje evra je donelo najveću korist Grčkoj, Portugaliji i Španiji.

U tim zemljama je, prema pomenutoj studiji, od uvođenja evra najviše porastao realni dohodak domaćinstava. U severnim zemljama evro-zone se taj dohodak, međutim, osetno smanjio.

Najveći gubitnici u tom procesu su Austrijanci koji su u prvoj deceniji evra izgubili najveće sume, a prate ih Irci, Italijani i Nemci. Budžet privatnih domaćinstava je ostao konstantan jedino u Finskoj, pišu nemački mediji.

"Skupa zabluda“ – tako glasi naslov komentara o najnovijem razvoju finansijske propasti Grčke koji je objavio Zidojče cajtung.

"Sada debatom ponovo dominiraju oni koji sve vide crno - oni koji sigurno znaju da od Grka i evra neće biti ništa. Političari Hrišćansko-socijalne unije i Stranke slobodnih demokrata sada žele da se što pre otarase Grka.

Demohrišćani bar samo odbacuju mogućnost daljeg slanja svežeg novca Atini. Sve to stvara fatalan utisak, utisak da su svi napori uzaludni i da, osim Grka, tu više niko nema šta da izgubi. Ali, to je zabluda. I to skupa zabluda.

Naravno, svako ko se bavi detaljima grčke krize lako će pasti u očajanje, na primer zbog poreskog sistema punog rupa, ili zbog skupog državnog aparata, zbog zastarelih ekonomskih struktura. Bilo bi bolje da su za takvu zemlju vrata monetarne unije ostala zatvorena.

Ali, sada su Grci unutra, i zbog toga se pitanje postavlja drukčije. Potencijalna šteta koju bi prouzrokovalo prvo ispadanje iz evro-zone toliko je velika da se isplati ulaganje još mnogo snage kako bi se Grci zadržali u monetarnoj uniji.“

Ako je Samarasu samo do zavaravanja, njegovu zemlju zaista ništa neće moći da zadrži u evro-zoni.

Prema pisanju medija, postoje dva velika troška koja bi zagovornici brzog odlaska Grčke iz evro-zone morali da budu svesni. Najpre, grčka država i njena privreda su se našle u potpunom haosu. Dugovi koji ne bi mogli da se otplaćuju mekom drahmom i verovatni izostanak investicija, stvari su koje ta zemlja ne bi izdržala. Osim toga, zemlja koja klizi u propast i dalje bi dugovala kredite.

Za nemačke poreske obveznike koji do sada nisu izgubili nijedan evro, to bi značilo da bi mnoge milijarde zaista – nestale. Ali, najgora bi bila opasnost da se „zaraze“ i druge zemlje koje su u krizi.

Apologeti izbacivanja Grčke smatraju da bi evro-zajednica bez te zemlje za najkraće vreme procvetala. Međutim, verovatnije je da bi finansijski akteri bili ohrabreni da iz evro-zone poteraju i Španiju, Portugaliju i Italiju. Zašto hajka na njih da ne uspe, kada je Atina izbačena s lakoćom?“

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.08.2012. 11:45
Nije uvodjenje Evra ojadilo samo Nemce ... niti je moneta kriva.... kriv je "savet Evrope" - (bankari), koji odlucuje o svemu u EU, pa se malo toga pitaju nacionalne Drzave ..! Korak po korak i za 10-ak god.(verovatno i ranije)- Nemacka ce biti prva koja ce prici Evro-Azijskom sporazumu (uniji)>!?
Nedelja 26.08.2012. 22:25
ojadali oni sve nas 2001 godine g17+ je procenio da u srbiji u slamaricama ima 22 000 000 000 maraka zamenom , zatim je dinkic upropastio domace banke uveo strane banke i ljudi su u stranim bankama na silu prebacili svoje slamarice u te strane banke a strane banke te pare sisaju iz srbije lagano , neprimetno , ali sigurno sto 10-tak godina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online