Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 24.07.2012.
03:30
Danas A

Novu vladu odmah čekaju štrajkovi

Vruća sindikalna jesen očekuje Srbiju, bar prema najavama predstavnika vodećih sindikalnih organizacija u zemlji.

Sindikati obrazovanja nezadovoljni materijalnim položajem zaposlenih
 

Sindikati policije, zdravstva i obrazovanja najavljuju proteste i štrajkove ukoliko se ne poboljša materijalni položaj zaposlenih, ne prestane sa kršenjem zakona i ne iskoreni korupcija i samovolja pojedinaca, piše dnevnik "Danas".


Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević kaže da su najveći problemi u policiji nepoštovanje zakona, korupcija i tolerisanje "čak i krivičnih dela pojedinaca u MUP-u“.
 

"U policiji postoje "nedodirljivi“, a tu pre svega mislim na rukovodioce organizacionih jedinica, odnosno načelnike i njihove saradnike, što je i dovelo do ovakvog stanja", naveo je Vidojević.
 

Prekovremeni rad se različito obračunava i plaća, kao i putni troškovi. Mobing je sveprisutan, a njemu su posebno izložene žene, naveo je on. Vidojević ističe da su sindikati policije ukazivali ministru Ivici Dačiću na ove probleme, ali da to nije imalo nikakvog efekta.
 

Za prava zaposlenih u zdravstvu bori se devet sindikata. Proces "ukrupnjavanja“ već je započeo nedavnim sporazumom o udruživanju, koji su potpisali Novi sindikat zdravstva i Udruženi sindikati Srbije "Sloga“. Tom prilikom, njihovi predsednici Živorad Mrkić i Željko Veselinović, pored borbe za prava radnika, najavili su suprotstavljanje "žutim" sindikatima, "koji su oruđe vlasti i rade u njihovom interesu, a ne svojih članova i

zaposlenih".
 

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Savić pozdravlja ukrupnjavanje sindikalne scene, dodajući da se sindikalci u zdravstvu bore za iste interese, a to su poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, poštovanje kolektivnog ugovora i ukidanje Uredbe o korektivnom koeficijentu, čija je primena odložena do 1. oktobra. Ukoliko se uredba ne promeni ili ukine, protestovaćemo i ući u štrajk, jer drugog rešenja nema. Međutim, o tome ćemo odlučiti nakon razgovora sa ministarkom, naglašava Savić.
 

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović kaže da će odmah nakon formiranja vlade tražiti sastanak sa ministrima prosvete i finansija.
 

Materijalni položaj zaposlenih je gorući problem, i moramo da vidimo kakvi su konkretni planovi Vlade. U predizbornoj kampanje slušali smo "nemušte“ izjave o tome da neće biti zamrzavanja plata, ali moramo da se uverimo. Takođe, Ministarstvo prosvete pokrenulo je projekat strategije obrazovanja do 2020, koji je potpuno neizvodljiv i mora da se menja. Tokom avgusta ćemo pokušati da usaglasimo stavove, a ako ne uspemo, u septembru ćemo štrajkovati - ukazuje Pavlović.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.07.2012. 07:01
Ništa novo, ništa dobro.
Utorak 24.07.2012. 09:12
Pa naravno kada im je sef mali al (-kapone). Eto sada je postao i premijer, preostaje jos vojska pa da postane konacno i on kao njegovi uzori - diktator.
Utorak 24.07.2012. 08:56
Ко о чему војник о скраћењу, а хурва о поштењу! Синдикати полиције, здравства и образовања "захтевају" да се искорени корупција и самовоља појединаца и да им се побољша материјални положај - ово мора да је нека шала?Па господо прво отерајте оне међу Вама који примају мито јер службе у којима радите су бастиони корупције, самовоље и везиста! Плаћа казне ко нема везе у полицији или сл., код лекара се чека ред ако је опет празна веза или коверта у добром делу случајева, а у школи је оно да се кадимо у 100 евра да ће да положи годину или испит,такође у великом броју присутно.У односу многе на раднике у приватно сектору Ви итекако добро и сигурно живите! Почните сами између себе да сузбијате зло!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online