Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 01.06.2014.
17:39 >> 18:44h
Vestionline A

"Radnicima umesto potrošačke korpe sledi kesa"

Izjava ministra rada Aleksandra Vulina da će Zakon o radu biti usvojen do kraja juna, jasno ukazuje da neće biti javne rasprave o zakonu, već će se on doneti dogovorom Vlade i “večitih” reprezentativnih sindikata, saopšteno je u nedelju iz udruženih sindikata “Sloga“.

Zbog novog Zakona o radu, standard će znatno oslabiti, a potrošačka korpa građana svešće se na potrošačku kesu, tvrde iz USS "Sloga"(Foto: Ilustracija)
 

Kako je navedeno, jedini cilj Vlade je sprovođenje ekstremnih mera štednje, a sindikata - ne menjati postojeći zakon u delu koji se odnosi na uređenje sindikalne scene i utvrđivanja reprezentativnosti radi očuvanja stečenih sindikalnih privilegija.

“Sindikat Sloga unosi pometnju u javnost“

Pokret socijalista, stranka ministra za rad Aleksandra Vulina, optužio je danas Udružene sindikate Sloga da unose pometnju u javnost tvrdnjom da Nacrt zakona o radu nije na strani radnika.

"Sloga nastoji da štiti interese žutog kartela, pošto je s Demokratskom strankom (DS) učestvovala na izborima, a samo dan posle izborne skupštine DS-a, političke opcije za čiji račun i interes postoji rukovodstvo Sloge, unosi pometnju u javnosti navodeći da Nacrt zakona o radu nije na strani radnika", navodi se u saopštenju Vulinove partije.

Ovakav način utire put tehnokratskim metodama odlučivanja i donošenja zakona, čime se kolektivno pregovaranje i tripartizam, sada već otvoreno promovišu u ”podaničko partnerstvo“ kao novi model dijaloga socijalnih partnera.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su ozbiljno zabrinuti što predlog nacrta zakona o radu još uvek nije prezentovan javnosti, već se ona zamajava nekakvim poluinformacijama o postignutim rešenjima u okviru radne grupe, a poslednja je da su sindikati i poslodavci blizu dogovora u vezi većine odredbi, i da je još ostao dogovor o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i utvrđivanja minimalne zarade na bazi potrošačke korpe.

“Uvereni smo da će odsustvo demokratskih principa i netransparentnosti pokazati rezultate već sledećeg meseca kada dođe do smanjenja zarada radnicima javnog sektora, a do kraja godine i penzionerima, i kada svi budu shvatili da su rešenja u kontradiktornosti sa svim predizbornim obećanjima aktuelnih učesnika u vlasti, i da će umesto potrošačke korpe dobiti potrošačku kesu“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.06.2014. 17:54
NAROD JE IZABRAO ONE SA KOJIMA ĆE MORATI DA MNOGO TRPI . I TREBA DA TRPI .
Nedelja 01.06.2014. 19:07
Toliko je pokvareno Vucic povukao zakon pre izbora,da bih sada jos gori doneo.Danima se pregovara a narod nista nezna o zakonu,koji je robovlasnicki.Da je Vucic ikada u zivotu negde radio a narocito kod privatnika u Srbiji znao bi zasto narod strahuje,pa privatnici i sada imaju ovlascenja robovlasnicka.Veoma podmuklo od Vucica i Dacica koji cuti kao sekapersa zarad fotelje,o Vulinu samo mogu reci djon obraz,prodao se zarad fotelje,daleko je on od levice.I danas je stranacko zaposljavanje SNS,u Nisu recimo samo clanovi SNS dobijaju posao i ako je zabrana zaposljavanja samo na papiru,u praksi to ne vazi za partijske poslusnike.Sindikalne guzice cute,jer rade protiv radnika i za svoj dzep.
Nedelja 01.06.2014. 18:00
Док је био Тито живело се као у рају. Док је био Слоба колко толко. Сада смо у паклу. Све Републике бивше Југославије сада су пет пута више дужније него цела Југославија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online