Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 17.06.2011.
19:22
Vestionline A

Šoškiću povećanje učešća za stan ''nije strogo''

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je danas da mera o povećanju učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto nije stroga i da je doneta jednoglasno na sednici Izvršnog odbora te finansijske institucije na kojoj je bio prisutan i predstavnik ministarstva finansija Srbije.

Na samitu guvernera centralnih banaka i ministara finansija zemalja jugoistočne Evrope u Bečićima, u Crnoj Gori, Šoškić je rekao da u proseku u Srbiji stambeni krediti iznose 67,2 odsto prosečne vrednosti nekretnine za koju se kredit uzima, što znači da se povećanje učešća uklapa u taj prosek i da neće negativno uticati
na stambeno kreditiranje.

Izbeći grčki scenario: Dejan šoškić

"Banke treba da odobravaju kredite onima koji mogu da ih vrate, odnosno da kredite uzimaju oni koji su sposobni da na dugi rok te kredite otplaćuju i da budu upoznati s rizicima koje takve pozajmice nose", rekao je Šoškić.

Šoškić u razgovoru s novinarima nije želeo da direktno potvrdi da će nova mera NBS o povećanju učešća za stambene kredite, doneta 17. maja, početi da se primenjuje kako je planirano od 1. jula.

Guverner je potvrdio da će nastaviti razgovore s predstavnicima vlade o meri centralne banke koja je deo mera za jačanje i stabilizaciju finansijskog sistema zemlje. Šoškić je naveo da je spreman da čuje i argumente onih koji tvrde da podizanje učešća za stambene kredite nije dobro.

Na skupu u Bečićima, guverner NBS rekao je da je ove godine broj odobrenih subvencionisanih stambenih kredita duplo manji nego u istom periodu prošle godine, što, prema njegovom mišljenju, pokazuje da građani opreznije uzimaju bankarske pozajmice.

Prema proceni guvernera, očekivano je da će se zbog smanjene potražnje za kredite smanjiti i cena te vrste pozajmice, kao i da će se smanjiti cena nekretnina za koje se uzimaju krediti.

Predstavnici centralnih banaka Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i ministarstava finansija tih zemalja su se složili da je potreban dodatni oprez u vođenju javnih finansija radi izbegavanja grčkog scenarija.

Kako je rečeno, najveća se pažnja mora posvetiti budžetskom deficitu, učešću javnog duga u bruto domaćem proizvodu i odolevanju pritiscima da se poveća javna potrošnja. 

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2011. 20:29
On je i ovako umišljen idiot, nije ni prošao pored stručnjaka, baš me zanima ko vodi NBS umesto njega.. Predavao mi je na fakultetu, ubacili ga profesorsko dete, otac mu predaje na pravnom..a guverner je po partijskoj liniji, to samo u Srbiji može.. Hahha, kakv grčki scenario, pa mi smo 100 km dublje od Grčke u go...ma..
Petak 17.06.2011. 20:42
У јеку светске економске кризе гувернеру НБС одобрена је повишица плате, па тако Дејан Шошкић уместо 507.587 прима 524.958 динара! Увећање од 17.371 динара делује дегутантно, између осталог, и због најновије одлуке Шошкића да учешће за све кредите у еврима за грађане Србије убудуће буде, уместо досадашњих 10, чак 20 одсто!
Subota 18.06.2011. 01:18
5 000 jurisica plata. Pa bole njega za narod......moja keva posle 40 god. rada ima penziju 100e!!! Na zdravlje!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online