Petak 17.06.2011.
19:22
Vestionline

Šoškiću povećanje učešća za stan ''nije strogo''

Na samitu guvernera centralnih banaka i ministara finansija zemalja jugoistočne Evrope u Bečićima, u Crnoj Gori, Šoškić je rekao da u proseku u Srbiji stambeni krediti iznose 67,2 odsto prosečne vrednosti nekretnine za koju se kredit uzima, što znači da se povećanje učešća uklapa u taj prosek i da neće negativno uticati
na stambeno kreditiranje.

Izbeći grčki scenario: Dejan šoškić

"Banke treba da odobravaju kredite onima koji mogu da ih vrate, odnosno da kredite uzimaju oni koji su sposobni da na dugi rok te kredite otplaćuju i da budu upoznati s rizicima koje takve pozajmice nose", rekao je Šoškić.

Šoškić u razgovoru s novinarima nije želeo da direktno potvrdi da će nova mera NBS o povećanju učešća za stambene kredite, doneta 17. maja, početi da se primenjuje kako je planirano od 1. jula.

Guverner je potvrdio da će nastaviti razgovore s predstavnicima vlade o meri centralne banke koja je deo mera za jačanje i stabilizaciju finansijskog sistema zemlje. Šoškić je naveo da je spreman da čuje i argumente onih koji tvrde da podizanje učešća za stambene kredite nije dobro.

Na skupu u Bečićima, guverner NBS rekao je da je ove godine broj odobrenih subvencionisanih stambenih kredita duplo manji nego u istom periodu prošle godine, što, prema njegovom mišljenju, pokazuje da građani opreznije uzimaju bankarske pozajmice.

Prema proceni guvernera, očekivano je da će se zbog smanjene potražnje za kredite smanjiti i cena te vrste pozajmice, kao i da će se smanjiti cena nekretnina za koje se uzimaju krediti.

Predstavnici centralnih banaka Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i ministarstava finansija tih zemalja su se složili da je potreban dodatni oprez u vođenju javnih finansija radi izbegavanja grčkog scenarija.

Kako je rečeno, najveća se pažnja mora posvetiti budžetskom deficitu, učešću javnog duga u bruto domaćem proizvodu i odolevanju pritiscima da se poveća javna potrošnja. 

2024 © - Vesti online