Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.02.2015.
12:24
Beta A

Umesto o švajcarcima, guvernerka o držačima za noge

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da nije korektno da se u javnosti pravi problem zbog kupovine držača za noge.

Beta/E. V.
Držači za noge nisu problem

Tabakovićeva je za TV Pink kazala da nije korektno da neko pravi problem zbog toga što je kupljeno 40 držača za noge za zaposlene u NBS, za ukupno 215.000 dinara.

Kako je navela, oni će biti korišćeni kao pomoć ljudima koji osam sati dnevno sede ispred računara.

Komentarišući negativne navode u medijima o trošenju novca u NBS, guvernerka je rekla da ta institucija ima više od 2.200 zaposlenih i svega šest automobila na stalnom službenom korišćenju.

Tabakovićeva je govoreći o zaduženjima u švajcarskim francima kazala da će do kraja nedelje NBS i Udruženja banaka Srbije definisati mere koje treba da olakšaju otplatu kredita indeksiranih u francima, ali je dodala da taj problem ne može biti rešen "zavlačenjem ruke u džep" svih poreskih obveznika.

Guvernerka je dodala da će svaki građanin koji ima kredite u švajcarskoj valuti morati da se izjasni da li će prihvatiti te ponuđne mere, a da će NBS imati stalni uvid i redovni mesečni izveštaj o tome kako se te mere primenjuju.

Ona je ponovila da su građani uzimali kredite u švajcarskim francima ne samo zato što su oni bili reklamirani već i zato što su bili veoma povoljni, i da niko iz NBS nema pravo da zavlači ruku u džep svih poreskih obveznika, sada kada je naglo porasla vrednost franka, posle ukidanja veštačkog pariteta te valute prema evru.

Jorgovanka Tabaković je rekla da će NBS razgovarati sa predstavnicima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita da se taj problem reši, ali da nema načina da na bilo šta natera bilo koju poslovnu banku.

Prema njenim rečima, u tržišnoj privredi i kapitalizmu nema mogućnosti za centralnu i plansku privredu i da ne može jedna grupa ljudi da živi na teret druge, odnosno da očekuje da neko plati ceh rizika koji su oni preuzeli u jednom trenutku.

Govoreći o tome šta stoji na raspolaganju NBS, Tabaković je rekla da će se strože kontrolisati odluka iz sredine 2013. godine da banke ujednače fiksni deo kamate na kredite, odnosno svoju maržu, koje su neke banke "neopravdano i nezakonito podizale".

Ona je ocenila da šta god da NBS odluči, neće svi moći da budu zadovoljni, ali da je u ovom trenutku potrebna ozbiljnost i da se postave realne osnove u rešavanju problema kredita u švajcarskim francima.

- Mi od odgovornosti ne bežimo, ali nemamo pravo da problem rešavamo na teret drugog... Nećemo primoravati banke da nešto urade ali ćemo ih stimulisati, rekla je ona i dodala da se građani nisu zaduživali kod NBS nego kod poslovnih banaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online