Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.01.2015.
13:13 >> 15:45h
Beta A

Protest štediša u "švajcarcima": "Ua! Dole banke!"

Više stotina građana protestovalo je ispred Narodne banke Srbije (NBS) zahtevajući sistemsko rešenje za lakšu otplatu kredita uzetih u švajcarskoj valuti, ali i aktivniju ulogu države u kontroli rada banaka.

Reuters/D. B.
Očaj zbog dužničkog ropstva (Foto: Ilustracija)

Građani su skandirali "Ua", "Dole banke", "Lopovi", "Nećemo da naša deca otplaćuju naše kredite" i pozivali guvernera NBS Jorgovanku Tabaković da im pomogne i razgovorom sa bankama ponudi rešenje za probleme nastale jačanjem švajcarskog franka.

Nosili su brojne transparente, a većina je u rukama držala kartonske ključeve koje su potom simbolično ostavili ispred NBS, ukazujući da će svi ostati bez svojih stanova ukoliko im se ne pomogne.

- Rata za kredit uzet u francima je postala neizdrživa, zvanično je aktivirano 700.000 hipoteka i ko zna koliko će ih još biti. Mi tražimo da se banke odreknu ekstra profita, aktivniju ulogu države, ne dotacije iz budžeta ili da umesto nas neko otplaćuje naše kredite - rekao je Predsednik udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović.

On je istakao da se mora pronaći sistemsko rešenje za kredite u francima koje "podrazumeva umeravanje mesečnih obaveza i stanje glavnice duga na relani nivo", a ne da građanima ostaju pojedinačna rešenja, "po sistemu jagnje i vuk". Dodao je da oni zahtevaju i povraćaj novca koji je naplaćen nezakonitim elementima ugovora (povećanjem kamate u skladu sa promenama poslovne politike banke, naplata kredita po višem kursu, naplate provizija po obrascu, održavanje i otplatu kredita) bez obzira na valutu kredita, ali povraćaj novca koji su banke naplatile od "zelenaških stopa zatezne kamate".

- Tražimo da se utvrdi lična odgovornost zaposlenih u NBS čija je obaveza kontrola nad poslovnim bankama u Srbiji - rekao je Gavrilović i dodao da je do sada pokrenuto više od 1.000 sudskih procesa i da postoji već 50 pravosnažnih presuda.

Okupljeni građani su istakli da su očajni i da ne znaju šta da rade, s obzirom da je većini rata za kredit postala veća od plate.

- Ja više ratu ne mogu da plaćam, 2008. ona je bila 30.000 dinara, a sada je oko 70.000, mogu samo da plačem - rekla je jedna Beograđanka za agenciju Beta.

Upitana da li je išla u banku da razgovara o mogućem rešenju, kako je to preporučila NBS, ona je odgovorila da su joj u banci rekli da "nemaju nikakvo rešenje i objašnjenje".

Jedna žena iz Novog Sada rekla je da je došla da pruži podršku dužnicima u francima, a da je ona tu kako bi ukazala da joj je banka više godina naplaćivala kredit po najvišem kursu, a ne srednjem.

- Situacija je grozna, mora se pronaći rešenje - dodala je ona.

Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za švajcarski franak iznose oko 1,1 milijardi franaka, od čega se najveći deo ovih kredita odnosi na stanovništvo (oko milijardu ĆF). Krediti u švajcarskim francima ili vezani za švajcarski franak učestvuju u ukupnim kreditima stanovništva sa 14,9 odsto, od čega su 28,8 odsto stambeni krediti.

POVEZANE VESTI

Subota 31.01.2015. 13:41
Pogresan naslov . U pitanju su duznici a ne stedise ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online