Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.06.2018.
12:43
Vestionline, Tanjug A

"Još se procenjuje šteta od nepogoda, ispaljeno 1.029 raketa"

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević izjavio je danas da se još procenjuje šteta, koju je nevreme nanelo u protekla dva dana, i naglasio da je protivgradna zaštita na dan nevremena ispalila 1.029 raketa.

youtube.com/ ZooM Vesti Uzice
Željko Radošević (Foto: Arhiva)

- U ovom momentu šteta se još procenjuje. Obišli smo Topolu, Aranđelovac, Smederevsku Palanku, Veliku Planu i Požarevac. To je deo lokalnih samouprava na čijem području je veliko nevreme 13. juna nanelo štete koje se razlikuju od opštine do opštine - rekao je Radošević za RTS. 

Državni sekretar naglasio je da je protivgradna zaštita u 2018. godinu ušla potpuno spremna sa više od 13.000 protivgradnih raketa, a da je na dan nevremena ispalila 1.029 raketa sa deset radarskih centara.

On je, međutim, istakao da nigde u svetu sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan.

- Ni u najrazvijenijim zemljama poput Francuske i SAD sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan, procenjuje se na 30 do 50 odsto - rekao je Radošević.

On je dodao da Ministarstvo poljoprivrede u merama agrarne politike ima nekoliko mera koje mogu da smanje štetno dejstvo ovakvih neprilika.

- Pre svega želim da naglasim da Ministarstvo poljoprivrede godinama unazad regresira premiju osiguranja useva koja itekako mogu da ublaže štete koje su nastale - rekao je on. 

Radošević je ukazao da većina poljoprivrednika nije osigurana, ali je naveo da ima pozitivnih pomaka.

- Većina poljoprivrednika nije osigurano, ali imamo neke pozitivne trendove. U 2017. smo imali 22.301 zahtev koji je vredan preko 602 miliona - rekao je Radošević.

Državni sekretar rekao je da Ministarstvo poljoprivrede u merama podrške ima meru Izgradnja protivgradnih mreža koja je, kako tvrdi, apsolutno efikasna.

- Protivgradne mreže su pre svega namenjene za voćare, ali i mali poljoprivrednici sebi mogu da je priušte ako dodamo tome činjenicu da u Ministarstvu poljoprivrede postoji jedna kreditna linija koja pruža priliku da naši poljoprivrednici mlađi od 40 godina i žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstva mogu da dobiju kreditna sredstva upravo za ove namene – za izgradnju protivgradnih mreža sa kamatnom stopom od jedan odsto - rekao je Radošević. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online