Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.02.2018.
07:50
A. Vučićević - Vesti A

Kina i Japan obećane zemlje

Dok su nekada Srbi hrlili u Nemačku i Ameriku u potrazi za boljim životom, danas se obećane zemlje, čini se, nalaze u Aziji. To je razlog zašto su poslednjih godina sva mesta na katedrama na kojima se proučava kineski, japanski, turski i arapski jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu popunjena.

Privatna arhiva
Uživa u Seulu: Zorana Manić

Samo najbolji đaci imaju šansu da uče ove jezike zbog velike navale, jer, prema rečima dekana Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljane Marković, mladi su svesni činjenice da ekonomije zemalja u Aziji godišnje beleže rast od šest do sedam odsto. Bolja budućnost na drugom kraju sveta razlog je zašto je orijentalistika najbrojnija katedra na ovom fakultetu.

- Na japanski primamo 64 studenta, od toga 30 na budžetu. Na kineski primamo 30 od čega je 20 na budžetu, na turski 53 studenta, a slična je situacija i sa arapskim jezikom. Fakultet nastoji da izađe u susret studentima čiji je pogled definitivno usmeren ka Aziji, pa je u planu otvaranje smera indologije - objasnila je za medije Ljiljana Marković.

Ističe da će se uskoro Geografski i Biološki fakultet izmestiti iz njihove zgrade, te će biti mogućnosti da se studije iranistike podignu na viši nivo.

- Planiramo da otvorimo lektorat za Filipine i Indoneziju, što je veliki potencijal za Srbiju. Možemo unaprediti i studije koreanistike - objašnjava Markovićeva.

Lektor za izborni japanski jezik na Filološkom fakultetu Tacuja Hirano istakao je da je broj studenata sve veći.

- Kada sam pre tri godine počeo da radim na fakultetu, imao sam samo osam studenata. Sada ih imam 55. To me mnogo raduje - kaže Hirano.

On živi u Srbiji već osam godina i kako kaže, tu mu je veoma lepo. Ima svoj kanal na Ju tjubu na kojem emituje kratke spotove i filmove snimljene širom naše zemlje. 

Beograđanka Zorana Manić (26) diplomirala je srpsku književnost i jezik sa komparatistikom na Filološkom fakultetu u Beogradu, ali je svoj put nastavila u Južnoj Koreji. Na master studijama nalazi se na prestižnom Donguk Univerzitetu u Seulu. Dobitnica je jedne od najprestižnijih stipendija na svetu: Korean Government Scholarship program. Trenutno na tom univerzitetu radi kao asistent. U Koreji je već skoro dve godine i životom tamo je oduševljena.

- Prvih godinu dana sam provela u Busanu gde sam učila korejski jezik zajedno sa još 39 stranaca sa svih krajeva sveta. Od ovog semestra sam u Seulu, kao asistent na nekoliko predmeta - rekla je za "Vesti" Zorana.

Njena ideja je da se vrati u Srbiju i osnuje katedru za korejski jezik i književnost na Filološkom fakultetu.

Primamljiva ponuda iz Mišime

Tokom 2015. godine čelnici sela Mišima u Japanu na internetu su objavili ponudu primamljive novčane nagrade za one koji se odluče za život u ovom malom mestu koje čine tri ostrva. Ponudili su 500.000 jena (oko 3.000 evra) svakom novom stanovniku, i još 100.000 jena (770 evra) za troškove selidbe, pa čak i mesečnu nadoknadu prve tri godine života na ostrvu: za samce 85.000 (630 evra), a parove 100.000 jena (770 evra). Srbima se ova ponuda učinila veoma primamljivom, pa je japanska ambasada u Beogradu tih dana bila zatrpana prijavama.

Sava Popović, doktorand na studijama japanske kulture na Filološkom fakultetu je proveo godinu dana u Tokiju kao istraživač na tamošnjem univerzitetu.

- A u Japanu sam se oduševio interesovanjem Japanaca za Srbiju. Neverovatan je taj prisan i intenzivan odnos koji Japanci imaju sa srpskom kulturom - kaže Popović.
Objašnjava da na Tokijskom univerzitetu za strane studije ima mnogo studenata koji izučavaju naš jezik i igraju folklor.

Engleski jezik kao viza

Oni koji žele da odu u Kinu, najlakši put za to je znanje engleskog jezika. Kako u ovoj zemlji svega pet odsto ljudi govori engleski, Evropljani veoma lako pronalaze posao predavača. Prosečna plata nastavnika je oko 1.500 evra. Troškovi života su od 300 do 500 evra mesečno, kirija za stan je oko 400 evra. Takođe, u Srbiji je veoma popularno i držanje časova engleskog jezika Kinezima putem skajpa. U zavisnosti od broja časova tokom dana, kako kažu oni koji se time bave, može se zaraditi i oko 1.000 evra mesečno.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online