Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
20:10
B. Božin - Vesti A

Na toboganu uče srpski

Klub srpskih majki je proizašao iz spontane potrebe naše nove intelektualne migracije da njihova deca, posebno iz mešovitih brakova, ne izgube kontakt s maternjim jezikom.

B. Božin
Druženje u igraonici: Marija, Dubravka, Dragana i dve Milice sa decom

- Inicijativa je nastala prošle godine, kada je Serbian City klub organizovao druženje sa našom intelektualnom migracijom. Tu se našlo nekoliko mladih majki i budućih mama koje su pitale da li postoji neki klub sličnog profila i tako smo im ponudili da se organizuju i koriste našu platformu. U međuvremenu su neke od njih postale mame i interesovanje je poraslo - kaže Dragana Nikolić, koordinator Serbian Citdž kluba.

Marija Imhof, diplomirani germanista i majka malenog Viktora, bila je glavni inicijator prvog okupljanja u igraonici Paul i Paula u berlinskom Fridrihshajnu.

Nemamo bake i deke

Dok su se deca bezbrižno prevrtala, jurila, spuštala niz tobogan, majke su objasnile zašto je ovakvo druženje potreba.

- Glavna ideja je druženje majki i potenciranje srpskog jezika, s obzirom na to da će deci u vrtiću i školi prvi jezik biti nemački. Ne želimo da se izgube koreni, već da nam deca nauče da pravilno govore srpski. Ovo je jedan od dobrih načina da između sebe počnu da komuniciraju na srpskom kao i mi majke i istovremeno slušaju srpski jezik. Niko od nas ovde nema bake i deke i rođake, a kad razgovaram s njima telefonom dete čuje samo jednu stranu, a ne komunikaciju jedan na jedan - objasnila je Marija.

Dubravka Stamenkovski, lekar i buduća mama koja je u Berlin došla pre godinu dana, priznaje da je najpre bila skeptična da će ideja uspeti. Kaže da je spontano naletela na klub srpskih majki na internetu, tražeći mesta gde se okupljaju Srbi u Berlinu.

Škola u Africi

Milica Tomić-Jovanović, dizajner koja sa porodicom u Berlinu živi dve godine, došla je s kćerkicama Sofijom i Tijanom, od osam i dve godine, a ima i sina od 11 godina.
- Dvoje starije dece lepo govore srpski, iako malo "zapevaju", ali za najmlađu nemački postaje glavni jezik, pa bi bilo dobro da je češće u krugu dece koja koliko-toliko govori srpski - objašnjava ova majka svoje razloge za druženje.
U kući govore isključivo srpski, a najmlađu kćerku će ona podučavati jer, kako kaže, kao dete je i sama živela u Africi i išla u srpsku školu i "još tada je znala bolje jezik od profesorke koja je držala nastavu".

U zapećku smo

- Druženje ovde se zasniva na okupljanju pri crkvi, a to nije jedino čemu težimo. Imam utisak da je nova migracija ovde pomalo eksploatisana i nema ko da im pomogne. U tom smislu bismo mogli da se organizujemo i onaj ko je lekar - da se poveže s drugim lekarima i slično, tako da se naši ljudi okupljaju i na tom nivou.

Ona i suprug će učiti dete da govori srpski jer treba da zna svoje poreklo, ali kaže da "nije u fazonu ćevapčića i srpskog po svaku cenu" i smatra da je srpska intelektualna elita u dijaspori u zapećku i neorganizovana.

Milica Opačić-Ružić, majka bliznakinja Sare i Lee, kaže da je odlična ideja da se majke druže, jer i ona smatra da Srbi nisu dovoljno dobro organizovani u Berlinu.

Sve ove mlade i obrazovane majke, koje imaju uspešne karijere, žele da imaju i srećne porodice, zainteresovane su da nastave da se okupljaju, po mogućstvu bar jednom mesečno, na mestima gde će znak raspoznavanja biti srpski jezik.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online