Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.05.2017.
21:21
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Berlinu: O diplomatiji učili i mladi iz Srbije

Pod nazivom "Socijalna diplomatija-snaga mladosti" u Berlinu je nedavno održan seminar u okviru programa EU, Erazmus plus, u kojem drugu godinu zaredom aktivno učestvuje Centralni savet Srba u Nemačkoj (CSSN) u saradnji sa Omladinskim savezom Srbije - ovog puta konkretno sa Evropskom omladinom Srbije koja je u njihovom sastavu.

B. Božin
Korisno iskustvo: Ivana Šakić i Jovan Vladisavljević

Od ovakve simbioze profitiraju svi: Omladinski savez Srbije, koji je preko CSSN kao nemačkog partnera našao put da aplicira za programe EU, Centralni savet kao organizacija koja proširuje svoje aktivnosti i uči kako se projekti pišu i sprovode, a najviše polaznici seminara.

Preporuka za zaposlenje

Ukupno je 32 uglavnom mladih ljudi iz Srbije, Mađarske, Rumunije, Španije, Velike Britanije, Italije i drugih zemalja imalo priliku da se kroz interaktivne radionice obuči o stvarima koje se tiču evropske spoljne i unutrašnje politike i interkulturalnih kompetencija koje mogu da im budu dobra preporuka kad traže zaposlenje. Na kraju seminara učesnici dobijaju tzv. džouthpaš, koji je neka vrsta sertifikata.

Jovan Vladisavljević iz Kosovske Mitrovice, marketing-menadžer aktivan na polju ljudskih prava i predstavnik međunarodne nevladine organizacije Spasite decu, veoma je zadovoljan učinkom seminara.

- Ključno je bilo podsticanje svesti mladih o diplomatiji, učestvovanje volontera i studenata, mladih različitih profila u raznim aktivnostima. Utisci su pozitivni: dosta sam naučio, po ceo dan smo radili i pokrili mnogo tema koje su bitne za mladog čoveka. Jedno lepo iskustvo.

B. Božin
Sve se završilo osmesima

Nije dosadno

Preko Jovana je za Erazmus plus saznala i Ivana Šakić, rodom iz Crne Gore, koja u Kosovskoj Mitrovici studira master psihologije.

- Zainteresovala sam se za pisanje projekta, jer sam čula koliko to može biti korisno. Sve pohvale za ovo, jer je potpuno drugačije od učenja na fakultetu i mnogo efektnije. Nije bilo dosadnog predavanja na koje smo navikli. To je prva stvar koja mi je pala na pamet, zašto i mi ne radimo ovako, ne samo u nevladinim organizacijama i na ovakvim projektima nego i u formalnom obrazovanju. Kad se napravi kreativno i kroz igru i radionice, mnogo više znanja se usvoji nego sedeći u klupi. To pokrene kreativnost u čoveku, a da nije ni znao da je nosi u sebi.
Dijana Puškar, jedna od organizatora seminara iz Srbije, kaže da su svi učesnici zadovoljni, da su puno naučili i doživeli susret različitih zemalja i kultura.

Uzbuna zbog roštilja

Kao dobri domaćini, članovi CSSN su organizovali oproštajno druženje uz roštilj u prostoru koji su obezbedili za tu priliku, na mansardi jedne evangelističke zgrade u strogom centru Berlina. Gril se još nije ni raspalio, mnogi od polaznika nisu ni pristigli, kada su okolinu zaparale sirene vatrogasnih i policijskih kola. Za minuta stvorilo se dvoje vatrogasnih kola, dva saniteta i pet policijskih auta. Kada su izašli na mansardu vatrogasci su bili zbunjeni prizorom bezazlenog dima roštilja. Podjednako zbunjeni i zaprepašćeni su bili i domaćini i učesnici seminara koji su se čudili da nemačka revnost ide tako daleko da ne razlikuje dim roštilja od požara, ali se na kraju sve završilo smehom i zajedničkom fotografijom za uspomenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online