Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.12.2016.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Treći rajh u Skadarliji

Kuvar u restoranu otpušten jer je od muzičara tražio da gostima iz Nemačke prestanu da sviraju pesmu vojnika Vermahta, koja je u toj zemlji i danas prećutno nepoželjna.

V. Sekulić
U kafani "Kapetan Koča putuje" izbio je skandal jer je kuvar tražio muzici da prekinu izvođenje pesme i dobio otkaz

Dva različita doživljaja jedne pesme koštala su zaposlenja kuvara Marka Orelja u restoranu Kapetan Koča putuje, u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarlija.

Orelj tvrdi da je dobio otkaz jer je od muzičara tražio da prestanu da sviraju nemačkim turistima pesmu "Lili Marlen", jedan od muzičkih simbola Vermahta koja je i danas u Nemačkoj ne zvanično, ali prećutno nepoželjna.

U odbranu kuvara stali su i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Marš na UN

Po internet forumima komentatori su se takođe podelili, jedni podsećaju kako su "Marš na Drinu" Bošnjaci proglasili genocidnom pesmom, protestujući što je izvođena pod kupolom UN, a drugi da nije slučajno što se svirala "Lili Marlen" u restoranu čiji je vlasnik hrvatske nacionalnosti.

- Poražavajuće je da se u Beogradu na početku 21. veka otpuštaju radnici koji neguju slobodarski i antifašistički duh, a tolerišu poslodavci koji su spremni da za šaku profita otpuštaju svoje zaposlene zbog pesme koja je dokazano bila motivaciona pesma nacista u okupiranoj Srbiji i Evropi tokom Drugog svetskog rata - saopštili su u ovom sindikatu.

U skadarlijskom restoranu nisu želeli da komentarišu događaj.

Menadžer restorana je ranije potvrdio da je Orelja poslao kući "jer je na posao primljen da bude kuvar, a ne muzički urednik".

"Vesti" nezvanično saznaju da nemački turisti nisu naručili spornu pesmu, već da su lokalni muzičari Romi samoinicijativno počeli da je sviraju iz prostog razloga što nisu znali neku drugu nemačku pesmu.

Kod savremenih generacija Srba pesma je upamćena i po epizodi iz filma "Balkan ekspres" kada pevača kojeg glumi Toma Zdravković, nemački vojnici pesnicama ubeđuju da je peva.

Korišćena je i kao deo muzičke podloge za ranija izdanja rijaliti Farma.

Da je i neki potomci stradalnih Srba doživljavaju kao lepu ljubavnu pesmu, govori i nastup Ekstra Nene koja je pre devet godina u Centru Sava otpevala "Lili Marlen" i bila nagrađena aplauzom.

Na pitanje "Vesti" da li je za nju ova pesma u bilo kom segmentu sporna, Snežana Berić, što je pravo ime Ekstra Nene, prvo nam je održala slovo o sebi kao umetnici koja može da priča o svojim pesmama i muzici.

- Na takva mediokritetska pitanja ne želim da govorim - poručila je pre pozdrava.

Simbol zla

Neobična epizoda podelila je domaće javno mnjenje. Pokazalo se da muzičari i istoričari nisu na istoj strani. Istoričar Čedomir Antić smatra da se pesma ne može odvojiti od konteksta.
- Ona je jedan od simbola Trećeg rajha, koji je u Srbiji izazvao velika stradanja i bio bi red da se pokaže malo više razumevanja - dodaje Antić.
Na drugoj strani, muzički kritičar Momčilo Rajin tvrdi da je "Lili Marlen" pre svega deo popularne kulture.
- Osim himni ili dela koja su napisana u slavu ili pomen nečega, popularna muzika ne može da deluje ratnički. U tom smislu ni "Lili Marlen" zaista nema nikakve veze sa ratničkim položajem - kaže Rajin.

Skandal iz pivnice u Minhenu

Za politički osetljiviji deo populacije kao što su narodni poslanici, "Lili Marlen" nije baš preporučljiva.

Pre desetak godina poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš morao je da objašnjava da li je u veselom raspoloženju, u pivnici u Minhenu, naručio spornu pesmu.

- Garantujem da tom prilikom nisam naručivao nikakve pesme, a naročito ne fašističke. Uostalom, nemoguće je da neko usred Nemačke sme da naruči nacističku pesmu - branio se Kostreš.

Na kraju je dodao da je moguće da je te večeri svirana "Lili Marlen", ali da to nije nacistička pesma.

Upravo u ovoj njegovoj "jesam i nisam" odbrani vidi se sva kontraverza pesme koja je nastala kao ljubavni žal, a bila nadahnuće vojnicima Vermahta, i ne samo njima, već i na frontovima širom sveta.

Hit s Radio Beograda

Stihove "Lili Marlen" napisao je nemački učitelj Hajns Lajp 1915. nakon što je mobilisan u Prvom svetskom ratu, i prvobitno je objavljena kao "Pesma mladog vojnika na straži". Kada je dobila muzičku podlogu imala je naziv "Devojka pod fenjerom", a prva je izvela Lale Andersen i prodala svega 700 prodatih.
Popularnost je stekla tek zahvaljujući Radio Beogradu kojeg su Nemci u okupiranoj prestonici pretvorili u Vojni radio koji je mogao da se sluša širom Evrope. Muzički urednik je zbog nedostatka ploča pesmu puštao često, na oduševljenje nemačkih vojnika. Čak je ministar za propagandu Jozef Gebels zabranio emitovanje, smatrajući da je suviše tugaljiva i da ubija borbeni duh. Ipak, zbog negodovanja vojnika s fronta pesma je vraćena na repertoar i to svako veče u 21.55. Pesma ima i englesku varijantu koju je proslavila čuvena holivudska glumica nemačkog porekla Marlen Ditrih. To ne čudi jer su je rado slušali i saveznički vojnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online