Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.04.2016.
13:56
Vestionline A

Teško je biti preduzetnik, ali je lako voditi Narodnu banku

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je, tokom Regionalne konferencije o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske, priznala da preduzetništvo današnjice podrazumeva veliki rizik, za koji ona tokom svoje karijere nije imala dara. Međutim, kada je reč o vođenju centralne banke Republike Srbije, ne skriva oduševljenje postignutim rezultatima.

Tanjug
Uvek je pametno trošila vreme: Jorgovanka Tabaković

- Da bi bio preduzetnik čovek mora u sebi da ima jedan izazov rizika koji je spreman da prihvati. Čitav život je rizik i ništa nije sigurno. Ali rizik da budeš svoj, rizik da se upustiš u neizvesne vode finansiranja proizvodnje, plasiranja, naplate, sticanja prijatelja, poslovnog okruženja, to je rizik za koji ja nisam imala dara - rekla je Tabaković.

Ona kaže da voli posao koji danas obavlja i da su rezultati koje je postigla institucija koju vodi evidentni, te da je isto kao što je sada posvećena tom poslu, svojevremeno kao devojčica bila posvećena šivenju, a kasnije i vezenju.

Ako nije smela da prihvati rizik za jednu sebe, odakle joj hrabrost da prihvati rizik i vodi računa o valuti celog jednog naroda?

Jedan od njenih hobija bilo je šivenje, pa je kao devojčica od 10 godina vadila šnitove iz Burde koju je pozajmila od starije sestre od strica a šivenje učila na mašini svoje komšinice, tetka Dese, kojoj je zauzvrat zalivala baštu.

- Sama sam počela da pravim šnitove po Burdi, ali mi to nije bilo dovoljno. Učila sam sve o materijalima koji se koriste, o prirodi održavanja,o flizelinima, o rasjferšlusima, o načinu na koji se to radi, čitajući sve knjige koje sam o tome mogla da pronađem - rekla je Tabaković.

Prošle nedelje je,kako kaže, iz stana pokojne svekrve donela svoje Vilerove goblene i okačila ih u svom stanu, kao dokaz kako je jednog gimnazijskog raspusta napravila belešku o svojoj mladosti.

To je bilo vreme kada hobi nije bio sedenje po kafićima, već kada su se veštine i umeća učili na folklorima i sportskim aktivnostima, navela je ona i istakla da će NBS i ona kao guverner stvaranjem stabilnih uslova poslovanja raditi na tome da pomogne da se rizici privatnog posla smanje na najmanju moguću meru.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.04.2016. 17:29
Naravno da je "lako", do pocetka otplacivanja MMF-kredita - "guvernerka" tu nece vise ni biti. Zato je bolje danas zamrznuti sve dobrovoljne priloge iz dijaspore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online