Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.11.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Guvernerki stan o trošku države

Alisa, junakinja iz zemlje čuda, ostala bi nema pred dešavanjima u Srbiji, posebno pred glavnim likom nove afere - guvernerkom Narodne banke Jorgovankom Tabaković.

Jorgovanka neosetljiva na tuđu muku: Protest zaduženih u švajcarcima

Prvoj bankarki Srbije, koja nije htela lično da razgovara sa građanima, stambenim dužnicima u švajcarskim francima, prema otkriću Balkanske informativne mreže (BIRN), kompanija Telekom, "zlatna koka" države koja hoće da je proda, otplatila je četvorosobni stan u Novom Sadu, preuzevši na sebe skoro 78.000 evra duga.

"Tabaković je sa Javnim preduzećem PTT Srbija potpisala ugovor o otkupu dela stana od 144 kvadrata još 30. maja 2000. kad je bila ministarka za ekonomsku i vlasničku transformaciju u vladi socijaliste Mirka Marjanovića", objavljuje BIRN i na osnovu dokumentacije i navodi da je guvernerka ugovorom stekla vlasništvo nad 94 kvadrata ili 65 odsto pomenutog stana pošto ih je otkupila za tada 8.822,6 nemačkih maraka, dok je preostalih 35 odsto u vrednosti 92.170 DEM, prema Ugovoru o prenosu prava svojine potpisanom 17. 02. 2000, trebalo da otplati u narednih 40 godina.

Međutim, tvrdi BIRN, guvernerka nije platila nijednu ratu, a ugovorne obaveze koje nije ispunjavala 12 godina, preuzelo je njeno matično preduzeće Telekom, tri meseca po njenom dolasku na mesto guvernerke NBS. To se, navodi BIRN, vidi iz Sporazuma o regulisanju međusobnih obaveza, koji su 30. 11. 2012. potpisali generalni direktor PTT Srbija Milan Krkobabić i v. d. generalnog direktora Telekoma Predrag Ćulibrk.

U sporazumu piše i da je iznos koji Telekom mora da plati "uvećan za iznos pripadajuće zatezne kamate", što je ukupno 8,7 miliona dinara ili oko 77.700 evra.

Da sve bude čudnije, otplaćeni stan je u vlasništvu guvernerkine ćerke i sina, Milene i Nikole Tabaković, a BIRN navodi da su oni kao suvlasnici upisani u Katastar nepokretnosti Novog Sada na osnovu rešenja od 6. novembra 2012, odnosno 24 dana pre nego što se Telekom sa PTT-om sporazumeo da preuzme guvernerkin dug.

Upravo podatak o prenosu vlasništva brine izvršnog direktora Centra za vladavinu prava Ivana Ninića, koji ukazuje na član 86b Zakona o NBS, gde je, između ostalog, navedeno da ako se pravnosnažnom odlukom utvrdi da je guverner pričinio štetu namerno ili krajnjom nepažnjom, dužan je da NBS nadoknadi troškove zastupanja i iznos isplaćene štete u skladu sa zakonom.

Odgovorni i državni direktori

- Nije problem samo u Jorgovanki Tabaković, već generalno, u dodeli državnih stanova. Agencija za borbu protiv korupcije morala je da utvrdi da li je bilo proceduralnih propusta u otkupu njenog stana budući da su i guvernerka i direktori Krkobabić i Ćulibrk državni funkcioneri - smatra Ivan Ninić.

- Zašto guvernerka stan prebacuje na decu? Zakon kaže da ako se utvrdi nepažnja i nesavestan rad koji nanosi štetu prilikom rukovođenja, odgovara ličnom imovinom. Da li je guvernerka htela upravo da predupredi tu mogućnost i da nema imetak? Da li je htela da preuzme odgovornost visokom funkcijom, a nije spremna da je snosi ličnom imovinom - pita Ninić u razgovoru za "Vesti".

Marko Vasić iz udruženja Efektiva, koji će uz stan od 45 kvadrata, na kredit u švajcarcima otplatiti još skoro dve i po stambene jedinice, kaže za "Vesti" da Tabaković nije htela ni da se sretne sa građanima koje su banke ojadile kreditima, već su se na sastanku pojavili samo neki njeni saradnici.

Radno mesto u rezervi

Tabaković je za TV N1 rekla da je sporni stan služio kao sredstvo političkih ucena i da joj je 10 godina bilo onemogućivano da trećinu stana otkupi po tržišnim uslovima.
- Niko za mene nije preuzeo nikakvu obavezu, niti mi je iko učinio pogodnost koja nije primenjena na ostale zaposlene u Telekomu - rekla je ona.
Guvernerka, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, od postavljenja na guvernersko mesto, u Telekomu ima status mirovanja.
 

- Bes ljudi je ogroman. Ja sam za rešenje kroz pravosudnu instancu, ali se bojim se da će dužnici početi da gube kontrolu. U dugovima su do grla, a ako u 2016. krene rast dolara i pad evra, skočiće i švajcarski franak - kaže Vasić i podseća da je početkom 2015. godine u jednom danu dug porastao za petinu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.11.2015. 21:29
dok čast srbije brane Česi...
Nedelja 22.11.2015. 20:12
Srbiji jedino anarhija moze jos da pomogne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online