Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 28.04.2015.
05:50
S. Princip - Vesti A

Hrvati izbačeni iz marša pobednika

Svečano raspoloženje među Srbima tokom proslave Anzak dana u Sidneju, posvećenom sećanju na savezničke heroje oba svetska rata, narušeno je incidentom grupe Hrvata koji su takođe hteli da marširaju. Svrstali su se u kolonu sa ešelonima saveznika, noseći transparent sa šahovnicom i natpisima "Croatia" i "Croatian army", kao i porukom: "Braniti domovinu srcem hrvatskim".

S. Princip
Propao pokušaj provokacije: Hrvati prisvojili tuđe zasluge

Vest o njihovom dolasku stigla je do Srba koji su se nalazili znatno iza u koloni.

- Ovo je bila očigledna provokacija, ljudi su bili veoma uznemireni. Moglo je svašta da se dogodi - kaže Milan Brkljač iz srpskog odbora za ANZAK. On dodaje da su se Srbi trudili da spuste tenziju i reše problem na civilizovan način.

- Ovo je bio postupak s namerom da se Srbi isprovociraju na reagovanje, što bi moglo da dovede do naše suspenzije sa svečanosti - ocenjuje Brkljač.

Srpski Glavni odbor za ANZAK odlučio je da ni na koji način neće dozvoliti da se u maršu nađu predstavnici nacije koja je ratovala na drugoj strani od savezničke.

- Nas 25 izašlo je i stalo ispred Hrvata. Napravili smo kordon da oni ne bi prošli. Bili smo sasvim mirni - navodi Brkljač.

Srbi su potom zamolili policajca da pozove pojačanje, došlo ih je petnaestak. Srbi su onda otišli kod maršala parade i proverili ima li Hrvata na spisku učesnika.

- Nije ih bilo. Zato smo tražili da razgovaramo sa Bobom Betijem, odgovornim za organizaciju i upozorili ga da bi moglo da bude velikih problema, da su Hrvati u oba svetska rata bili protiv saveznika i da bila sramota za sve veterane da sada ovde marširaju - rekao je Brkljač.

On dodaje da je Beti posle konsultacija otišao vođi hrvatske grupe i zatražio da se raziđu.

- On mu je rekao da imaju odobrenje hrvatske države i da predstavljaju hrvatske vojnike koji su u Avganistanu. Ipak su otišli, a mi smo upozoreni da ostanemo mirni - navodi Brkljač.

Kada su Hrvati otišli, Srbi su se vratili na mesto svog ešelona.

Brkljač napominje da je postavio pitanje da li hrvatska država može da odlučuje u Australiji.

- Rekao sam da su u Avganistanu bili i nemački vojnici. Znači li to da bi sada i Nemci ovde mogli da marširaju - pitao je Brkljač organizatore.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Neizvesnost i dalje traje
Utorak 28.04.2015. 12:40
Niste vi vesti nego "vijesti" bagro pustite narod da se izjasnjava sta misli ili vi mislite i za njih
Utorak 28.04.2015. 11:34
Ili zabranite komentare ili budite realni odnosno ne brisite nijedan komentar
Utorak 28.04.2015. 18:37
Pa nemojte zaboraviti da su obe faš,ističke tvorevine i ona 41.ve i ova sadašnja uvek pristupale pobednicima,pa su se tako i sad priključile ovom maršu smatrajući to normalnim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online