Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 19.04.2014.
05:34
Đ. Barović - Vesti A

Australijski premijer čestitao Hrvatima ustašku državu!

Australijski premijer Toni Abot čestitao je Hrvatima srećan praznik, 10. april - dan kada je osnovana Pavelićeva Nezavisna država Hrvatska.

Nije slučajno: Australijski premijer Toni Abot čestitao je Hrvatima srećan praznik, 10. april - dan kada je osnovana Pavelićeva Nezavisna država Hrvatska
 

Za skandal velikih razmera možda se i ne bi saznalo da se urednik hrvatskog časopisa Boka Cro Press u uvodniku najnovijeg broja nije pohvalio činjenicom da je "australski premijer Toni Abot čestitao Hrvatima nacionalni praznik 10. travanj, kako je svojim ušima čuo vaš novinar i skoro tristo Hrvatica i Hrvata iz usta člana federalnog parlamenta Craig Kelldža ovu nedjelju u hrvatskom klubu 'Sdždnedž'".


Srpska zajednica u Australiji je šokirana ovakvim istupom premijera, ali tvrdi da se slični "ispadi" gotovo redovno dešavaju poslednjih 50-ak godina.


Jovan Pavasović, predsednik jednog od najbrojnijih srpskih udruženja u Sidneju,

Abot znao šta radi

Evo dela teksta iz Boka cro pressa u kome se hrvatska zajednica "hvali" događajem.
"Drage čitateljice i čitatelji, gotovo smiješno zvuči činjenica da su eto prvi plodovi posjete hrvatskog premijera Zorana Milanovića Australiji, mjesec dana kasnije, ništa manje nego to da je australski premijer Tondž Abbott čestitao Hrvatima nacionalni praznik 10. travanj, kako je na svoje uši čuo vaš novinar i skoro tristo Hrvatica i Hrvata iz usta člana federalnog parlamenta Craig Kelldža ovu nedjelju u hrvatskom klubu "Sdždnedž". Tondž Abbott sigurno nije neinformiran, a niti Craig Kelldž da ne bi znali što govore..."

Pokreta srpskih četnika Ravna gora, kaže da je srpska zajednica poslednjih godina veoma aktivna kako bi se u Australiji izborila sa falsifikovanjem istorijskih događaja iz poslednjih ratova na Balkanu.


- Zajedničkom akcijom smo uspeli da sprečimo da australijski parlament izglasa Dan Srebrenice kao jedan od zvaničnih praznika u našoj zemlji. Kada je reč o čestitki premijera Australije, najpre moramo da proverimo koliko je ona tačna, a koliko su taj događaja Hrvati "naduvali". U slučaju da je on to zaista izjavio, onda ćemo bez sumnje tražiti da se izvini. Srpska zajednica u Australiji ima veliki problem sa lošom informisanošću državnih zvaničnika - kaže Pavasović.


S druge strane, član Uprave Crkvene opštine "Sveti Sava" iz Melburna Zoran Mirković je pažljivo pročitao taj članak i tvrdi da ukoliko je premijer Australije to zaista izjavio, veliko je pitanje da li je uopšte znao šta čestita.


- Uveren sam da je znao da čestita dan osnivanja fašističke NDH da to ne bi učinio jer je to direktno guranje prsta u oko svim nacijama koje su patile i stradale u Drugom svetskom ratu. Međutim, problem sa etničkim novinama u Australiji jeste i taj što su uglavnom na jezicima tih manjina. Verujem da su Jevreji videli taj članak da bi i te kako znali da odreaguju - kaže Mirković. On dodaje da su Srbi sami mnogo krivi za neke stvari koje se dešavaju.


- Ne kaže ona poslovica džabe "ne daj Bože da se Srbi slože". Nažalost, onoliko koliko smo složni, toliko smo i nesložni i to je naša velika boljka. Svi očekujemo da neko drugi pokrene stvari sa mrtve tačke, a tako se problemi ne rešavaju - ističe Mirković.


Predsednik Zajedničkog veća srpskih opština u Hrvatskoj i saborski zastupnik Dragan Crnogorac kaže za "Vesti" da se i u Hrvatskoj digla velika prašina oko ovakve "čestitke" premijera Australije i da su je svi osudili, ali da ti istupi ne treba nikoga previše da čude.


- Pa fudbaler Josip Šimunić, koji je rođen u Australiji, na utakmici u Zagrebu pozdravio je ustaškim pozdravom. Hrvati se tamo od malih nogu uče da poštuju i neguju tekovine Nezavisne države Hrvatske. Međutim, istup australijskog premijera je osudio državni vrh, na čelu sa premijerom Milanovićem koji je i sam imao problema sa svojim sunarodnicima u Australiji gde je boravio prošlog meseca - kaže Crnogorac.

Povampireni fašizam

Crnogorac podseća da je srpska zajednica u Hrvatskoj suočena sa novim povampiranjem fašizma.
- Hrvati su nedavno preko jednog sajta pozvani da bojkotuju srpsku robu u 35 prodavnica u Vukovaru. Pa isto su radili i Nemci prema Jevrejima uoči Drugog svetskog rata. Odmah posle praznika, u utorak, podnosimo krivične prijave i očekujemo od vlasti u Hrvatskoj da se ovaj slučaj ekspresno reši. Nažalost, za sada niko iz vrha vlasti nije osudio ovakav fašistički poziv - zaključuje Crnogorac.

POVEZANE VESTI

Subota 19.04.2014. 07:32
Niste mi nikako jasni VI u redakciji portala vesti ! Kako ste uopšte dopustili da se registruju i ovdje javno provocira jedan ustaša, ima ih još, koji otvoreno veliča one, koji su napravili najveći genocid nad Srbima, Jevrejima i Ciganima u historiji ovih područija ! SRAMOTA ZA VAS ! Ne vjerujem da bi oni tako nešto dopustili da im se dogadja !
Subota 19.04.2014. 09:52
Rukovodstvo Australijske Liberalne stranke je još jednom pokazalo da mrzi Srbe. Ništa nije bio bolji ni Džon Hauard.
Subota 19.04.2014. 09:16
To se ne bi dogadjalo da MSP R. Srbije pravovremeno deluje !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online