Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.04.2014.
03:30
Vesti A

Australijski poslanik: Nisam podržao NDH

Australijski poslanik Krejg Keli koji je izazvao diplomatski skandal zbog prisustva proslavi "godišnjice osnivanja Nezavisne države Hrvatske" u Sidneju izjavio je da ne samo da "nije podržao fašističku tvorevinu u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata", već je "snažno osudio i fašizam i komunizam".

Reči su izvrnute, Toni Abot (na slici) nije poslao "čestitke i dobre želje"
 

Kako prenose australijski i hrvatski mediji, poslanik Krejg Keli rekao je da je "užasnut" navodima da je učestvovao u proslavi godišnjice proglašenja NDH i prisutnima preneo čestitku premijera Australije Tonija Abota.

U saopštenju povodom skandala zbog koga su hrvatske vlasti uložile protest ambasadorki Australije u Zagrebu, Krejg je uputio izvinjenje navodeći da su njegove reči "izvrnute" i "istrgnute iz konteksta".


Prema pisanju publikacije hrvatskog iseljeništva "Boka Kropres" Keli je na skupu u udruženju Hrvata u Sidneju preneo "čestitke i dobre želje" australijskog premijera Tonija Abota povodom proslave 10. aprila "svim Hrvatima Australije, a i onima u Hrvatskoj".


Zbog ovih navoda hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedelje pozvalo na razgovor ambasadorku Australije u Zagrebu Suzan Koks i protestovalo zbog toga što je Keli učestvovao skupu u Sidneju, a objašnjenje australijskih vlasti tražio je i ambasador Hrvatske u toj zemlji.

Australijski premijer čestitao Hrvatima ustašku državu!


"Za nas je potpuno neprihvatljiv takav istup i veličanje 10. aprila i NDH jer je današnja Hrvatska utemeljena na potpuno drugačijim demokratskim i civilizacijskim vrednostima, što među ostalim stoji i u temeljima Ustava Hrvatske", saopštilo je tada hrvatsko ministarstvo, prenosi agencija Hina.


Iz kabineta Krejga Kelija saopšteno je međutim da je poslanik "užasnut" na koji su način prenete njegove reči, prenose australijski SBS i britanski "Gardijan" u onlajn izdanju.
- U onome što sam rekao ni na koji način nisam hvalio fašističku hrvatsku državu iz vremena Drugog svetskog rata. Sasvim suprotno, rekao sam da oštro osuđujem i fašizam i komunizam, a fašizam sam nazvao zlom. A čestitke su bile upućene hrvatskoj zajednici zbog njihove borbe protiv fašizma - navodi se u saopštenju.

Prvi govornik

Poslanik ističe da je bio prvi govornik i da je otišao odmah nakon obraćanja, kao i da ne bi prisustvovao događaju da je znao da je reč o skupu podrške fašističkoj državi.
- I pored toga, iskreno se izvinjavam ako sam nekoga uvredio jer su moje reči izvađene iz konteksta, a njihovo značenje izokrenuto - kazao je Keli. Izvinio se i zbog toga što je ispalo da podržava "zastarelu" verziju hrvatske zastave koja je bila istaknuta na skupu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.04.2014. 09:25
Ne mogu da verujem da je covek toliko glup !? Mora da je engleskog porekla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online