Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.04.2019.
11:00
D. Timarac - Vesti A

Maršira i u 96. godini!

Svake godine 25. aprila, širom Australije i Novog Zelanda, komemorativnim ceremonijama u znak sećanja na gubitak 8.000 australijskih i 3.000 novozelandskuh vojnika, koji su učestvovali u krvavoj bici na Galipolju, odaje se počast tradicionalnim Anzak maršom.

D. Timarac
Praunučad Frenki i Roksi će umesto Sofije Urukalo jednog dana da marširaju

Dan Anzaka je najveći državni praznik u Australiji i tog dana se odaje pošta svim savezničkim vojnicima koji su dali svoje živote. Medju njima su bili i srpski veterani i njihovi potomci koji su zajedno i ove godine marširali i predstavljali srpski narod koji je dao ogroman doprinos u Velikom ratu, izgubivši čak trećinu ukupnog stanovništva. 

Sidnejski Srbi su dostojanstveno predstavili našu zajednicu i na ovom Anzak maršu u društvu sa veteranima iz više od 100 država.

D. Timarac
 

Anzak marš je jedan od svetskih događaja, pa su ovu paradu prenosile televizije širom sveta, a ove godine na snimcima se vide i srpske povorke koja je u svom sastavu imala i trubače. Oni su svirali svirali poznate srpske rodoljubive pesme i pobirali aplauze posmatrača.

Predsednik ovogodišnjeg odbora Anzak marša srpske zajednice Sidneja bio je gospodin dr Milan Brkljač, koji je radosno dočekao sve učesnike na zbornom mestu u Srpskom centru u Bonirigu, odakle već godinama odlaze naše patriote da zajedno sa svojim saveznicima učestvuju u ovoj slobodarskoj paradi.

Medju sedamdesetak muškaraca našlo se i nekoliko devojaka i baka Sofija Urukalo sa svojih 96 godina. Ona je još vitalna i bistrog uma i sa velikom preciznošću iznosi pojedina svedočenja o prošlim vremenima kada je kao bolničarka druge čete iz Gračaca pomagala ranjenim vpojnicima i obavljalča kurirske dužnosti.

- Bog me, eto, nagradio zdravljem, njemu zahvaljujući sam na nogama i ne ovisim ni o čijoj pomoć. Zovu me deca da se preselim k njima, imam dve kćerke i sina, petoro unučadi i toliko praunucadi, a ja im kažem da sačekaju i da ću im doći kad ostarim. Kome da ostavim moju bastu i cvetnjak - rekla je za "Vesti" baka Sofija.

Pre starta marša u Sidnej su stigli praunučad Frenki i Roksi da se slikaju za uspomenu, a baka Sofija nam reče da će umesto nje imati ko da maršira sa njenim odlikovanjima.

Sloboda u genima

D. Timarac
Marija Glišić i Dejan Subotić

Ove godine prvi put su među učesnicima bili Dejan Subotić i Marija Glišić. 

- Nisam više dete, informisala sam se o našem rodu koji je uvek bio na slobodarskoj strani u ratovima, poštujem sve žrtve koji je moj narod dao i najmanje što mogu je da sam im zahvalna - rekla je gospođica Marija.

Dejan je unuk Save Kovačevića, rodom iz okoline Slunja, koji je bio kraljev vojnik, sa podmornicom se povukao do Egipta a potom došao u Australiju. Gospodin Savo je nedavno navršio stotinu godina, još je dobrog zdravlja i može se videti na nedeljnim molitvama u crkvi Svetog Georgija gde još dolazi pešice. 

Pošta precima

D. Timarac
Nenad Petrović

Nenad Petrović (na slici) je još jedan iz plejade mladih srpskih učesnika u Anzak maršu:
- Ovaj dan je za mene veliki, jer odajemo poštu našim precima koji su učestvovali u dva svetska rata i želja mi je da ih se sećamo i slavimo tako da nas bude što više na ovakvim manifestacijama. Tako bismo podržali i srpske interese u Australiji. Ponosimo se našim precima i imamo veliki respekt prema njima.

Đorđe Petković na čelu Odbora

Posle zajedničkog fotografisanja posle marša u Sidneju veći deo učesnika je došao na polazno mesto u Bonirig, gde je organizovan ručak i sastanak na kome se biranim rečima obratio dr Milan Brkljač, uz zahvalnost za podrsku i molbu da se odabere novi odbor za narednu godinu, što je i učinjeno. Na čelo odbora je izabran gospodin Đorđe Petković, koji će naknadno da kompletira odbor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online