Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.03.2019.
14:06
B.C. - Vesti A

Sanjaju putovanje u Srbiju

Odeveni u tradicionalne nošnje sa juga Srbije, članovi Ansambla Sveti knez Lazar iz sidnejske Aleksandrije su na nedavnom Srpskom festivalu još jednom pokazali da su posebni i zašto baš njih svi žele da vide na mnogobrojnim manifestacijama i proslavama. I to ne samo kada je reč o događajima u organizaciji srpske zajednice, već i na festivalima i sajmovima sa multikulturalnim predznakom.

B.C.
Predstavili se spletom igara: Nastup Ansambla "Sveti knez Lazar" na Srpskom festivalu u Sidneju

Na pozornici u Tumbalong parku devojke i mladići iz Lazarice predstavili su se minule subote u raskošnim nošnjama živopisnih boja, u kojima su odigrali izuzetno zahtevni splet igara iz Bosilegradskog kraja u Pčinjskom okrugu. Publika koja je po pljusku igrala s njima i bučno ih pozdravila po završetku nastupa, time je dala i najbolju moguću ocenu njihovog nastupa - čista desetka!

- Veoma sam zadovoljna načinom na koji su se deca predstavila na festivalu. Nije nas poremetila ni kiša koja je padala u subotu, ni manji problemi koje smo imali s muzikom. Na kraju smo svi izuzetno zadovoljni, naročito deca koja su srećna i vesela zbog još jednog velikog iskustva koje im je pružila njihova neizmerna ljubav prema folkloru i srpskoj tradiciji - kaže Ljiljana Nikolić, dugogodišnja koreografkinja Ansambla Sveti knez Lazar.

O svojim učenicima, Ljiljana ima samo reči hvale i kaže da joj je trenutno glavni cilj da ih u što skorije vreme odvede u Srbiju, da se i u otadžbini predstave i nadograde svoje znanje i kulturno bogatstvo.

B.C.
Neki nisu bili u otadžbini: Ljiljana Nikolić sa članovima ansambla

- To su sve divna deca koja pored folklora pohađaju školu i uče srpski jezik u Crkveno-školskoj opštini Lazarice u Aleksandriji. Bilo bi jako dobro kada bismo uspeli da prikupimio sredstva da ih vodimo u Srbiju. Mnogi od njih su rođeni ovde u Australiji, a neki nisu nikada bili u otadžbini. Za sve bi taj put bio od velikog značaja, ne samo da i tamo otkrivaju nove tajne naših tradicionalnih igara, već i da upoznaju zemlju iz koje potiču i upoznaju se sa vršnjacima iz matice. Zato i radimo na tome da putovanje u Srbiju organizujemo u bliskoj budućnosti - kaže Ljiljana.

Iako postoji mišljenje da u zajednici interesovanje za folklor počinje da jenjava s dolaskom novih generacija, Sedmi Srpski festival bio je najbolji dokaz da to nije slučaj. Mladi iz Sidneja, Melburna, Adelajda, Perta i Vulongonga bili su okosnica festivala i desetinama hiljada posetilaca su tokom vikenda prikazali da se igre i običaji iz svih srpskih zemalja neguju širom Australije. 

- I dalje postoji velika želja i volja kod dece da uče folklorne igre i tradiciju svog naroda. U Ansamblu Sveti knez Lazar u Aleksandriji radim već deset godina i mi neprestano imamo nove polaznike koji nam se pridružuju od malih nogu. Čak bih rekla da su ranije mnogi prestajali da igraju kada bi krenuli u 11. ili 12. razred, a sada se to promenilo. Danas u ansamblu imam članove koji su na drugoj i trećoj godini studija i ne pomišljaju da odustanu od folklora. Uspeli smo da ih zadržimo na okupu, divno se druže, a poneki se i zaljubljuju i ostvaruju emotivne veze - sa zadovoljstvom govori Ljiljana Nikolić.

Pred Ansamblom Sveti knez Lazar su novi izazovi.

- Uskoro treba da učestvujemo na Multikulturalnom sajmu u Istlejksu, u opštini Bejsajd. U avgustu ćemo tradicionalno nastupati u Bonirigu na Srpskom folklornom festivalu, najvećoj manifestaciji ovog tipa u našoj zajednici u Australiji. Pored ovih, imamo i niz drugih događaja i prilika da se predstavimo, kako našoj zajednici, tako i širem australijskom društvu - najavljuje koreografkinja ansambla Ljilja Nikolić.

Jezik - koren kulture

Ljiljana Nikolić ne propušta da naglasi koliko je jezik bitna komponenta za srpsku zajednicu. Iako u Australiji živi od pete godine, Ljilja i danas odlično govori maternji jezik. 

- Jezik je koren naše kulture i najvažnije je da deca znaju maternji jezik, da razumeju ko su i da znaju odakle su potekli. Meni je cilj ne samo da ih naučim igre, pesme i našu kulturu, već da budu i ponosni na poreklo i krajeve iz kojih su njihovi roditelji ili bake i deke došli u Australiju - kaže Ljilja, navodeći da u ansamblu u Lazarici ima članove iz svih krajeva Srbije, već i iz svih krajeva Bosne, Hrvatske i Makedonije gde su živeli i gde danas žive pripadnici srpskog naroda.

Samo neka je brzo

Spletom igara koje su prikazali na festivalu, članovi Ansambla Sveti knez Lazar pokazali su da im leže brza i dinamična kola. Potvrda za to je stigla i na takmičenju Kolo Battle, u kojem su dve Anastasije iz Lazarice odnele uvedljivu pobedu. 

- Važno im je samo da igraju nešto brzo, bez obzira iz kojih srpskih krajeva potiče muzika. Kad god na probama vežbamo nešto starogradsko, ili neke sporije igre, vrlo brzo počnu da mi traže: "Hajde sad malo ono brzo, molim te" - kaže Ljilja Nikiolić, ne propuštajući da čestita šarmantnim devojkama iz svog ansambla na pobedi u folklornom takmičenju na Srpskom festivau. - Svaka im čast, mnogo sam ponosna na njihov uspeh!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online