Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.04.2015.
12:45
Tanjug A

Posle 74 godine podignuta bista heroju Aprilskog rata

Poručnik bojnog broda Aleksandar Berić, koji je stradao u borbi protiv nemačke avijacije 12. aprila 1941. godine, dobio je danas spomenik u Belegišu kod Stare Pazove.

Tanjug
Ministar odbrane otkrio bistu u Belegišu horoja koji je potonuo sa svojim brodom

Bistu heroju Aprilskog rata 1941, koji je 1942. posthumno odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde s mačevima četvrtog stepena i 2002. Medaljom časti, otkrio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Berić je, prema rečima poručnika fregate Dragana Spasojevića, život položio braneći čast i slobodu otadžbine sa reke i postupio po nepisanom pomorskom pravilu da kapetan tone sa svojim brodom.

- Tim činom podelio je herojsku sudbinu broda i njegove junačke posade. Ne želeći da napusti brod, ostao je na komandom mostu do poslednjeg trenutka i zajedno sa njim otišao u nezaborav, u besmrtne vode slave i sećanja - rekao je Spasojević.

Govoreći o kapetanu Beriću, Spasojević je istakao da je on i tokom vojničke karijere dobio brojna priznanja poput Zlatne medalje za revnosnu službu i Medalje za vojničke vrline. Prema njegovim rečima, kapetan Berić je ponosito stajao i ostao na palubi svog broda do poslednjeg trenutka časno vršeći komandantsku dužnost.

- Braneći oficirsku čast i položenu zakletvu ispisao je zlatnim slovima najsvetlije stranice u istoriji Rečne flotile i Kraljevske mornarice - naveo je Spasojević.

Kako je istakao, o golgoti ratnog broda "Drava" i herojstvu njegovog komandantna preživeli članovi posade svedočili su rečima: "Gledamo prema Dravi i na njoj stoji komandant Berić, a naša se zastava vijori. Odlučio je da skonča sa svojim prkosnim brodom! Poslednje što smo videli bio je komandant kako pozdravlja ratnu zastavu. Bio je veliki, plemenit, hrabar, strog, ali pošten čovek, komandant i ratnik".

Otkrivanju biste na seoskom groblju u Belegišu prisustovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pripadnici Rečne flotile, 204. vazduhoplovne brigade, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Bista koja je podignuta prilozima Rečne flotile i njihovih brojnih prijatelja, delo je akademskog vajara Đorđa Lazića Đapče iz Sremskih Karlovaca.

Branio otadžbinu sa broda na Dunavu

Berić je Pomorsku vojnu akademiju završio 1928. godine, a tokom Aprilskog rata bio je komandant monitora "Drava", jednog od četiri broda tog tipa u mornarici Kraljevine Jugoslavije.

Tokom karijere je stekao vojne veštine obavljajući dužnosti u komandama Mornarice - Brodarskoj podoficirskoj školi, Minerskoj komandi, Pomorskom arsenalu, Pomorskoj obalskoj komandi, Mašinskoj školi, Pomorskoj odbrani Selce, Komandi podvodnog oružja i na Kraljevskim brodovima "Sokol", "Uskok", "Dalmacija", "Torpiljar - 1", "Četnik", "Malinska" i "Drava".

Kada su nacističke snage napale Jugoslaviju 6. aprila "Drava" se zatekla na položaju nedaleko od Bezdana, na granici sa Mađarskom, a zadatak mu je bio da obezbeđuje granični sektor Dunava kod Bezdana. Komandujući "Dravom" dva dana je vodio borbu s patrolnim čamcima, trupama na obali i avijacijom okupatorskih snaga.

Prilikom povlačenja vojske ka Novom Sadu, njegov brod je 12. aprila, oko sedam sati ujutru, napala nemačka avijacija kod sela Čelareva. U borbi koja je trajala pola sata oboreno je 12 aviona, međutim brod oštećen bombama počeo je da tone. Napad je preživelo oko desetak od 76 članova posade, dok je Berić potonuo zajedno s brodom, na 1287. kilometru Dunava, nedaleko od Čelareva. Njegovo telo pronašli su seljaci kod sela Belegiša i sahranili na seoskom groblju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online