Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.03.2015.
09:09
J. L. Petković - Vesti A

Prepušteni zimi, mraku i svom jadu

Usred zime, bez struje je ostalo više od tri stotine žitelja neformalnog kolektivnog centra u Resniku kod Beograda. U radničkim barakama koje su sami preuredili, 16 godina živi 80 porodica, Srba izbeglih iz Peći, Istoka i Kline.

A. Čukić
Žive od 11.000 mesečno: Nikola i Kata Dimić

Struja im je isečena u ponedeljak, zbog nagomilanog duga koji je nastao, tvrde, pre nego što su oni došli. Dva dana su pokušavali da animiraju lokalne vlasti da im pomognu, ali juče su odlučili da odu ispred opštine Rakovica.

Kriv deda

- Njega krivim! Kada je mogao da proda nije hteo, vikao ja svima: "Ovaj talas da prođe, pa ćemo da se vratimo na naša ognjišta." Neće Srbija dati Kosovo, to je srpska kolevka, to će da bude pod Beogradom. I evo gde smo, pričala je baka Kata, na šta je deda Nikola odgovorio: I opet idemo na Kosovo!

Barake sive boje ne deluju kao da je u njima moguće živeti. Stepenicama ka nekadašnjem odmorištu Graditelja i Jastrebca, ne čuje se nikakav zvuk, tek načičkani odžaci iz kojih vije dim dokazuju da unutra ima ljudi. Svaka soba, ne veća od šest kvadrata, mali je stan u koje su spakovane sve uspomene donesene u izbegličkim vrećama.

Danas na te uspomene mogu da se osvrću samo u mraku ili uz sveće. Svaki "stan" ima i frižider, ali prazan, jer su juče izbacivali poslednje ostatke hrane koja se pokvarila. Iako su zidovi obloženi ivericom, svaka soba ima mali smederevac na kome se kuva i sa kojim se greje.

- Mi živimo od socijale. Ni on, ni ja nemamo penziju. Deda i ja ukupno imamo 11.000 dinara mesečno, od kojih ne kupim ni šećer, ni kafu, nego prvo platim struju. Ni za lek ne ostavim. A nisam dobro, a nije ni deda - priča Kata Dimić (75), koja se osvrće tražeći supruga Nikolu (81).

A. Čukić
Tražiće azil od Srbije: Jelica Berović

- Iz frižidera sam sve izbacila. To malo sirotinje što sam u njemu imala, sve se pokvarilo. Dug je nasleđen, sada je sve na nama - pričaju supružnici poreklom iz opštine Istok, sela Prekale kod Đurakovca. Sreća, kažu, da su im ćerke udate.

Tihim glasom pozvao nas je u svoju sobu njihov komšija Branko Terzić, koji je takođe izbegao iz Istoka. Minimalnu penziju je tek prošle godine prvi put dobio, a redovno plaća struju. Tiho govori jer ima ozbiljnih problema sa plućima.

- Prvi sam od svih pisao da se vratim u svoje rodno mesto, gde su mi sahranjena braća, otac, majka, ali opštinski odbor u Istoku mi ne da dozvolu. Sada mi ni ne treba jer sam jako bolestan, a ne mogu lekove da kupim. Evo, ovaj lek košta skoro 400 dinara. Žena mi je srčani bolesnik. Dok sam bio zdrav, radio sam kao stražar, kondukter, a sada ne mogu. Ništa od imanja na Kosovu nisam prodao - kaže Terzić.

U drugim sobama baraka kolektivnog centra žive Brankov i Stanin sin, dve ćerke i sedmoro unučadi.

Na ivici

- Tražićemo azil! Već tri dana smo neokupani. To je sramota i za stranku i za državu. Pravi se Beograd na vodi, a narod 16 godina živi u kolektivnom centru. Ovo nije prvi put da su nam isekli struju. Na ivici smo i fizički i psihički - kaže Jelica Berović, rodom iz Istoka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online