Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.08.2018.
20:28
M. Topalović - Vesti A

Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (6): Dolazim i sledeće godine

Kristijan Kostić (46) iz Sent Galena boravi na Zlatiboru sa porodicom koja je njegov ponos. Ima tri sina, a najmlađi Andrej Maksim je polaznik kampa "Deki 5".

Vesti
Brzo se uklopili: Andrej Maksim (drugi sleva) sa drugarima

- Oduševljeni smo uslovim i ponudom kampa. Nijednog trenutka se nismo dvoumili pošto naš sin trenira fudbal u Švajcarskoj, u klubu Bril, i ovo je sjajna nadogradnja. Radi s vrhunskim trenerima po najsavremenijim metodama, a smeštaj, ishrana i tereni su na svetskom nivou - kaže Kristijan.

Andrej Maksim je sam došao u kamp, ali brzo se snašao i uklopio.

- Nisam imao nikakvih problema - kaže simpatični dečačić.

Dodaje da obožava fudbal.

- Sviđa se što treninzi nisu dosadni, a ima puno detalja koje nisam radio u Švajcarskoj. Smešteni smo u dvokrevetne sobe. Cimer je takođe iz Švajcarske, a ima pola mog imena. Zove se Maksim Popović! Upoznali smo se u holu prilikom dolaska u hotel. Inače je iz Berna - priča dečak u dahu.

Rodbina u Mokroj Gori

Kostići su na Zlatiboru kako bi bili uz Maksima.

- Prijatno sam iznenađen. Zlatibor je izrastao u vrhunski turistički centar - kaže Kristijan.

Planirate li kupovinu nekog objekta na Zlatiboru?

- Nema potrebe. Majka mi je iz porodice Božić, poreklom iz Mokre Gore, gde imam imanje i rodbinu. Tetke su na ognjištima, muževi zbog poslovnih obaveza razastrti, deca na studijama. Nedavno smo posetili rođake jer smo vreme iskoristili da obiđemo Taru, Višegrad, Kustendorf, Drvengrad... Često sam u roditeljskoj kući u Obrenovcu gde takođe imam rodbinu, a snajka mi je iz Užica tako da sam i na taj način vezan za ovaj kraj - kaže Kristijan.

Kako provodite slobodno vreme?

- Trudimo se da što više pričamo. Ne znamo perfektno srpski. pa smo se dogovorili da vežbamo tokom kampa i sve bolje nam ide. Šteta što je kamp trajao samo sedam dana. Brzo je prošlo! Sigurno ćemo doći i sledeće godine.

Andrej Maksim dodaje da su i roditelji na Zlatiboru, ali u privatnom smeštaju i odjuri na neku od sledećih obaveza.

Kristijanova deca po pravilu imaju dva imena. Poreklom je iz Obrenovca, a rođen je u Švajcarskoj gde se prva doselila njegova baka, a kasnije i roditelji. Njegovi naslednici su četvrta generacija u dijaspori. Svojevremeno je u Vilu amaterski igrao fudbal, ali ga je povreda kolena omela da ostvari zapaženiju karijeru. Supruga je iz Novog Grada u Republici Srpskoj. Srpkinja je i radi kao terapeut u privatnoj klinici.

Zvezda je deo života

U porodici Kostić navijanje za Crvenu zvezdu je sastavni deo života. Kod Kristijana to "otkrivaju" i brojne tetovaže na temu Crvene zvezde. Uz crveno-bele je na nagovor teče, iako mu je otac partizanovac!

- Prvi put me vodio na "Marakanu" kada sam imao šest godina. Od tada redovno idem na utakmice po Evropi, ali i u Srbiji u koju dolazim nekoliko puta godišnje, što privatno, što poslovno, pošto se bavim finansijama.

- U Brilu ima mnogo naše dece koja treniraju fudbal, a u godištu mog sina, koji je rođen 2006. su tri dečaka. Sjajno se druže na terenu i van njega. Trude se da nauče fudbal, ali i usavrše srpski jezik. U mojoj porodici polažemo na taj detalj i mnoge druge koji karakterišu Srbe. Ne propuštamo obeležeavanje slave, Božića, Uskrsa, sečem sa sinovima badnjak, negujemo jezik, pokušavamo koliko možemo da održimo tu vezu sa otadžbinom da ne bismo zaboravili svoje poreklo. Zadovoljan sam kako se služe našim jezikom. Ipak, prvo su morali da nauče švajcarsko-nemački kako bi lakše pohađali školu. Sada moraju da znaju "hoh dojč" i to pravilo je uvedeno pre dve godine. Dobro je poznato da mali broj Švajcaraca zna pravilno da priča nemački - priča Kristijan.

Samo muška deca

Kristijan i deca imaju dvojno državljanstvo. U Sent Galenu su mu sestra i sestrić.
- Kod nas Kostića se rađaju samo muška deca - kroz osmeh kaže simpatični i komunikativni Kristijan.

U Sent Galenu ima 500 srpskih porodica, ali tek od pre 10 godina postoji i pravoslavna crkva. Više ne moraju da idu u Roršah, gde je Grčka pravoslavna crkva, ili u Cirih, koji je udaljen 90 kilometara.

- Velika dijaspora "zahtevala" je i našu bogomolju. Donirao je svako od nas koliko je mogao i sada se tu okupljamo za slave, u vreme Božića i ostalih praznika.

Sportska porodica

Da sport zauzima važno mesto u životu Kostića, govori i sledeći podatak.
- Starije sinove nije privukao fudbal. Najstariji Ivan Dario se bavi kik-boksom, a srednji Damjan Aleksej fitnesom.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online