Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.08.2018.
20:15 >> 11:55h
Miloš Topalović A

Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (1): Uz Maksima cela porodica

Dejan Stanković, nekadašnji kapiten "orlova" i as Crvene zvezde, Lacija i Intera, ovog leta je ostvario dugogodišnju želju - na Zlatiboru je pokrenuo kamp za najmlađe i počeo da im prenosi svoje bogato fudbalsko iskustvo.

Privatna arhiva
Maksim sa Dejanom Stankovićem

Pored brojne ekipe stručnih instruktora i lekara, rad kampa "Deki 5" pomogli su i Stankovićevi prijatelji. Na srpskoj planinskoj lepotici našli su se i čuveni trener Radomir Antić, asovi Marko Pantelić, Saša Ilić, Kristijan Kivu, glumci-fudbaleri iz velikog hita Montevideo Aleksandar Radojičić i Viktor Savić, a pozdrave su slali i Vesli Snajder, Zlatan Ibrahimović i mnogi drugi...

Deca od devet do 15 godina, iz Srbije, regiona i inostranstva bila su oduševljena boravkom i radom u kampu u kojem je svakog dana raspored aktivnosti bogat i osmišljen - tačno u minut. Dve smene kampa "Deki 5" posetio je reporter "Vesti" i razgovarao sa mališanima iz dijaspore.

Potvrdu za maksimu da iver ne pada daleko od klade pronašli smo na kampu "Deki 5" na Zlatiboru. Porodica Popović, poreklom iz Prištine, potpuno je posvećena fudbalu.

Strahinja je bio veliki talenat, najviše je postigao napadač Minja (BASK, Ukrajina, Rumunija, Banat, Novi Pazar, Sloboda Užice, Voždovac, Radnički Niš), a fudbalom se bavio i treći brat Miljan koji živi u Švajcarskoj i ima naslednika Maksima.

Iznenađeni otac

Na kraju prve smene zaslužene diplome, nagrade, medalje...

- Iznenađen sam rezultatima koje je Maksim ostvario pošto smo dobili rezultate opsežnih testova - zaključio je Miljan pre povratka u Švajcarsku.

- Sve je ostalo na talentu - iskren je Miljan Popović

- Ko zna šta bi bilo da zlehudi rat nije prekinuo naše snove.

A bilo je sjajnih igrača od Spire Grujića, preko Joce Tanasijevića do braće Krasić. Miloš je bio u stanju da postigne po pet golova na utakmici!

Da li je naslednik na vas talentovan?

- Sigurno - ubeđen je Miljan, koji je igrao i za dijasporsko Jedinstvo iz Berna.

- Mislim da je više na strica Minju - dobacuje majka Tanja.

Njihova idila je počela - slučajno. Miljan se obreo u Švacarskoj i upoznao Tanju koja je rođena podno Alpa. Njen otac Milutin Kovačević, koji decenijama čita "Vesti", stigao je tamo još 1972!

- Nismo se poznavali iako smo imali, ispostavilo se, dosta zajedničkih prijatelja. Zajedno smo od 2001. - priseća se Tanja, koja radi u banci, susreta sa Miljanom koji je najpre izbegao u Niš, a onda su se Popovići, posle dosta seljakanja, skućili na Banjici.

Popovići imaju i ćerku Ninu (14) koja trenira umetnički ples. Logično je da se Miljan više "bavi" sinom.

- Počeo sam da treniram fudbal kada sam imao 4,5 godina - kaže Maksim koji je izuzetno komunikativan i stekao je brojne prijatelje na kampu "Deki 5"
Navodi da mu je prvi trener bio Fric Leman u klubu Bern, a onda sam prešao u redove FC Vilera koji je akademija Jang Bojsa.

Srpski Tifenau

Popovići su van gradske vreve Berna.

- Živimo u mestu Tifenau tri kilometra od Berna, a imam servisno-prodajnu radnju mobilnih telefona u obližnjem Colihofenu. Iako mali, Tifenau je poznat po skoro 20 srpskih porodica. Kad nam vreme dozvoli kvalitetno se družimo - kaže Miljan.

Miljan pojašnjava:

- Leman je promenio klub i sa sobom poveo dečake za koje veruje da su najtalentovaniji.

- Treniram tri puta nedeljno dok su tokom vikenda obavezne utakmice. Tata me redovno vozi i nikada nisam zakasnio. U mom uzrastu treniraju još četiri Srbina, u klubu ih je desetak, ali ima puno više ostalih, naročito Hrvata.

Ima mnogo razlike u odnosu na ono što smo radili na Zlatiboru, gde je sve isprogramirano i nismo imali ni tren slobodnog vremena. U Švajcarskoj je lakše dok je na "Deki 5" sve bilo smešteno u sedam dana i svojski smo se trudili da opravdamo očekivanja i ispoštujemo zahteve trenera, naročito kada je reč o disciplini.

Maksim ne krije da navija za Partizan, a prijalo mu je prisustvo roditelja koji su odgledali svaki trening.

Družili se i roditelji

- Smestili smo se u Zlatiborskim konacima, pa smo Maksimovo učešće na kampu iskoristli da na Zlatiboru provedemo deo toliko potrebnog odmora, kaže Tanja

- Prija nam vreme koje provodimo na planini, upoznali smo dosta roditelja tako da i sa te strane kamp ima određenu svrhu. Sin je bio cimer sa takođe Maksimom, ali Kostićem. I njegovi su iz Švajcarske tako da su organizatori o svemu vodili računa.

SUTRA: Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (2): Sergej učio i fudbal i srpski

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online