Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.12.2016.
04:30
Ve, ljepotaizdravlje.ba A

Evo kako da se izborite sa virusima

U sezoni prehlade i gripe naročito je važan dobar imunitet.

pixabay.com
Imunitet organizma je jako bitan 

Iako je puno onih koji misle da je za dobru odbrambenu sposobnost organizma dovoljno ponekad uzeti neki suplement, stručnjaci kažu da su mnogo važniji kvalitet i vrsta namirnica koje jedemo.

Oni u vreme prehlade i gripa preporučuju unos hrane bogate antioksidansima kao što su sveže voće i povrće koji nas štite od gripa i ostalih virusa tokom cele godine.

1. Hrana kao lek

Protivupalna svojstva imaju tamnozeleno povrće, bobičasto voće, losos, paradajz, a preporučuju se i namirnice bogate vitaminom C, kao što su nar, limun, narandže, mandarine, peršun, kelj, paprike, zelje, prasa..

Istraživanja su pokazala da i cink, koji sadrži sjemenke bundeve, spanać, orašasti plodovi i mahunarke, može da skrati trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.

Za razliku od ovih zdravih namirnica koje pomažu da se odbranimo od virusa, ili da infekcija i kad se razbolimo kraće traje, prerađena, industrijska hrana i slatkiši pogoduju razmnožavanju bakterija i slabe imunitet, pa ih, ako su vam inače često na jelovniku, posebno u sezoni virusnih infekcija, treba izbegavati.

2. Dobre bakterije

Snažan imunitet oslanja se na zdrav sistem organa za varenje, jer u njemu je smešteno gotovo 70 odsto našeg imunog sistema. Da on radi besprekorno pomažu probiotici koji sadrže “dobre” bakterije, a one su korisne i pri ublažavanju upala i sprečavanju infekcija.

Prema tome, probiotici nam mogu pomoći da ojačamo imunitet i čuvaju nas od prehlade i gripa, ali i ublažavaju simptome ako se, ipak, razbolimo. Probiotici mogu da se uzimaju u tabletama, ali dobre bakterije sadrže i fermentisane namirnice, kao što su kefir ili jogurt, pa se preporučuje njihov povećan unos prije sezone prehlada.

pixabay.com

3. Svež vazduh, aktivnost i san

Čak i kada je hladno boravak na svežem vazduhu, pod uslovom da ste adekvatno obučeni, jača organizam. I u zatvorenom prostoru, gde se virusne infekcije mnogo brže šire, redovno otvaranje prozora i učestalije čišćenje radnih površina smanjuju rizik od zaraze.

Za jačanje imuniteta važno je i redovno vežbanje, ali i dovoljno sna. Noćni odmor ne bi trebalo da bude kraći od sedam sati neprekidnog sna, ali za jačanje imuniteta važno je i da popodne odvojite 20 minuta za dremanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online