Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.09.2015.
01:30
24sata.rs A

Zašto bole grudi pred menstruaciju?

Pored mnogih drugih patnji, žene u PMS-u preživljavaju i neprijatan bol u grudima, posebno prilikom dodira. Ovo otežava bukvalno sve - od jednostavnog oblačenja grudnjaka, pa sve do spavanja na stomaku. Većina žena zna da grudi bole "jer treba da dobiju", a šta je pravi uzrok ne znaju.

pixabay.com
Zbog bola u grudima mnoge žene ne mogu normalno da spavaju

Dobra vest je da je bol u grudima prilikom PMS-a (predmenstrualnog sindroma) sasvim normalna stvar i procenjuje se da oko 70 odsto žena oseća jači ili slabiji bol nekoliko dana pred menstruaciju. Loša vest je da pomoći nema - jer se ovde ne radi ni o kakvom poremećaju, pa bi "lečenje" bolnih grudi bilo podjednako besmisleno kao i "lečenje" menstruacije.

- Grudi su u ovom periodu kod žena osetljivije, primetno veće, često bolne na dodir i mogu da se jave neravine, zbog čega se pregled grudi nikad ne vrši u tom periodu. Do toga dolazi zbog hormona, jer je u ovom periodu u ženskom organizmu pravi vatromet hormona koji utiču i na grudi i na limfne žlezde - ističe ginekolog dr Mima Fazlagić.

U prvom delu menstrualnog ciklusa nivo hormona estrogena skače, zbog čega tkivo dojki natiče. Zatim se oslobađa jajna ćelija, a telo povećava nivo hormona progesterona kako bi se ojačao zid materice. U prevodu - organizam se svakog meseca priprema za trudnoću, pa se i grudi pripremaju za dojenje, jer zbog progesterona i mlečne ćelije u grudima natiču.

Ako do trudnoće nije došlo, jajna ćelija se izbacuje putem menstruacije, ali grudi ostaju osetljive i natečene sve dok menstruacija ne krene. Zatim se stvari smiruju, tkivo se ponovo svodi na normalu, a osetljivost i bol nestaju.O tome koliko nekim ženama ovaj bol smeta, jasno svedoči i činjenica da postoje posebni jastuci za taj deo meseca, kako bi žene mogle neometano da spavaju sa strane i na stomaku. Nažalost, pravog leka nema, a iako analgetici mogu da pomognu ne preporučuje se bespotrebno kljukanje lekovima.

Ono što, po mišljenju mnogih stručnjaka, može da pomogne kako sa bolom u grudima tako i sa samom menstruacijom jeste pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost. Studije su pokazale da žene koje vode zdrav život imaju blaže simptome PMS-a, pa ako vam ovo predstavlja veliki problem pokušajte da izbacite so iz ishrane (koja inače dovodi do naticanja), zatim smanjite unos šećera, kofeina, alkohola i mlečnih proizvoda.

Vežbanje se preporučuje, ali bi u periodu kada su grudi osetljive trebalo oprezno da birate vrstu fizičke aktivnosti - jer trčanje svakako nije dobra ideja. Umesto toga, odlučite se za statične vežbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online