Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.07.2017.
04:30
Vestionline, mondo.rs A

Obratite pažnju: Bole vas grudi? Evo kad je vreme za uzbunu

Gotovo da nema žene koja nije osetila bol u grudima. Postoje brojni razlozi za ovaj bol. Neki su potpuno bezazleni, ali bol u grudima može upućivati i na ozbiljne zdravstvene probleme.

pixabay.com
Obratite pažnju: Verovatno nije ništa, ali ako bol u grudima ne prestaje, posavetujte se sa lekarom

Ukoliko primetite da vas grudi bole jače nego inače, ili na neki neuobičajen, vama nepoznat način, obratite se lekaru. A u međuvremenu, pročitajte šta sve može da se "krije" iza bolnih grudi.

Menstruacija

Ponekad je bol u grudima samo "najava" menstruacije. Grudi su u tom periodu osetljivije nego inače, pa otuda i bol. Znaćete da je menstruacija krivac za bol u grudima, ako vas dojke svakog meseca bole u otprilike isto vreme, bol traje nekoliko dana i nestaje do sledećeg ciklusa.

Trudnoća

Baš kao što podivljali hormoni pre menstruacije mogu da uzrokuju bol u bradavicama i grudima, može i trudnoća. "Koktel" hormona koji se dogodi kada se u telu začne novi život, može da učini da vam dojke budu nezamislivo osetljive. Ako pored bola u grudima imate posla sa mučninom, imate iznenadnu potrebu za određenim namirnicama, možda bi trebalo da uradite test za trudnoću ili da odete kod lekara.

Grudvice u grudima

Ne, grudvice u grudima ne znače automatski da imate rak, ali mogu da budu uzrok bola. Te grudvice mogu da budu ciste, mastitis… Ponekad, grudvice ne moraju ni da uzrokuju bol u grudima, ali bez obzira na to, ako ih primetite, proverite sa lekarom šta je to.

Povreda

Mišići, tkiva i kosti nalaze se iznad i ispod grudi, tako da povreda tih delova može da uzrokuje i bol u dojkama. Ukoliko je to slučaj, jednostavno nosite brushalter sa ojačanjem dok bol ne prođe.

Dojenje

Bol u grudima i dojenje su tema za sebe. U svakom slučaju, ukoliko osećate misteriozan bol u grudima, to verovatno nije zbog dojenjea jer, ako dojite dete, uglavnom ćete znati zašto vas bole dojke. Bolovi kod žena koje doje mogu da budu znak mastitisa (upala grudi), ali može biti i da su vam bradavice ispucale, oštećene. Ako bol ne prolazi nekoliko dana, najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

Lekovi

Grudi mogu da bole i od nekih lekova, pa čak i od kontraceptivnih pilula. Takođe, antipsihotici (lekovi koji se koriste kod nekih mentalnih stanja) i antidepresanti mogu da budu "krivci" za bolne dojke. Ukoliko vas muči bol u grudima, a pijete neke od ovih lekova, pročitajte da li se u nuspojavama pominju bolovi u dojkama.

Rak dojke

Sam bol u grudima je retko kada simptim raka dojke. Ali, ako pored bola imate još neke od sledećih promena, obavezno se obratite lekaru: čvrstu grudvicu koja se ne pomera; promenu u obliku ili veličini jedne ili obe dojke; iscedak iz bradavice; osip oko bradavica; bradavica odjednom postaje uvučena.

Nasumičan bol

Ponekad se bol u nekim delovima tela javi nasumično, bez nekog posebnog razloga. Ono što je važno je da obratite pažnju na taj bol, da ga ne ignorišete ukoliko traje duži vremenski period ili postaje jači. Ako je bol jaka i sprečava vas da radite uobičajene dnevne aktivnosti, pogoršava se ili primetite da vam grudi otiču, postaju preterano tople i crvene, javite se lekaru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online