Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 03.12.2014.
08:00
mondo.rs A

Čuvajte se ovih alergena tokom zime

Tokom zime nema toliko polena i trave koji su glavni alergeni, ali to, nažalost, ne znači da nema i alergijskih reakcija. Evo kojih zimskih alergena bi trebalo da se čuvate.

Nema polena i trave, ali ima npr. prašine, grinja i buđi, što vas takođe može mučiti
 

Prašina i grinje

Ovi mikroskopski sitni alergeni se kriju u posteljini, dušecima, tepisima i tapaciranom nameštaju. S obzirom na to da ne postoji način da ih sve eliminišete iz kuće, najvažnije je da redovno perete posteljinu na visokoj temperaturi, kako biste uklonili sve čestice prašine. Takođe, usisavajte barem dva puta nedeljno tepihe i sva područja na kojima se mogu zadržati grinje i prašina.

Buđ

Najčešće je prisutna u podrumima i kupatilima, ali je ima i u ostalim prostorijama. Može da uzrokuje astmu i alergijski rinitis. U borbi protiv ovog alergena, sve što možete da uradite je da češće provetravate prostorije kako biste sprečili stvaranje buđi. Obratite pažnju na vlažna mesta u kući - najpre pločice, ali imajte na umu da se buđ može stvoriti i iza tapeta, ispod tepiha, oko slavina… Ukoliko primetite da se buđ pojavljuje, očistite deterdžentom i vlažnom krpom, a zatim posušite krpom i provetrite prostoriju.

Životinjske dlake

Toplokrvne životinje, poput mačaka, pasa, ptica… mogu biti uzrok alergijskih reakcija. Najbolje je da osobe koje su alergične na životinjsku dlaku ne drže ljubimce u kući, ali ukoliko "nemate srca" da ih izbacite napolje, potrudite se da ih kupate barem jednom sedmično. S obzirom na to da alergiju izazivaju i proteini koji se nalaze u životinjskoj pljuvački, urinu ili mrtvim ćelijama kože, kupanjem ljubimca ćete umanjiti rizik od alergijske reakcije.

Novogodišnja jelka

Ne želimo da vam upropastimo predstojeće praznike, ali budite oprezni kada budete ukrašavali jelku. Ukoliko ćete u kuću uneti prirodno drvo, bilo bi dobro da se pobrinete da bude suvo. Ukoliko je jelka vlažna, vrlo je verovatno da će se na pojaviti buđ. Sa druge strane, možda je bolje rešenje plastična odnosno veštačka jelka, ali imajte na umu da se na njoj može zadržati dosta prašine u zavisnosti od toga kako ste je odložili nakon prethodnog korišćenja. Temeljno je očistite da biste uklonili prašinu i uživali u praznicima bez alergijskih reakcija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.12.2014. 20:24
Здравље је најважније на свету.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online