Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.04.2013.
08:00
B92 A

Najbolje i najgore namirnice za alergiju

Iako se svi raduju proleću, šarenim biljkama i suncu, za neke je ovo doba godine prava noćna mora. Govorimo o ljudima koji pate od alergija, a njih je nažalost svake godine sve više i više. Alergije itekako mogu narušiti kvalitet života, pa ako ovog proleća ne želite da budete zatvoreni u četiri zida, pročitajte koja je najbolja, a koja najgora hrana za alergije.

Foto: Ilustracija
 

Najbolja

Jabuke

Odavno se već zna da je jabuka izuzetno zdravo voće. Zbog svojih sastojaka, posebno vitamina C, može štititi od alergija i astme, pokazuje nekoliko istraživanja. Osim toga, kora jabuke sadrži antioksidanse koji poboljšavaju funkcionisanje pluća. Slične sastojke sadrže i luk, paradajz, pomorandže i jagode, pa i te biljke mogu pomoći kod problema s alergijama.

Crveno grožđe

Antioksidansi skriveni u crvenom grožđu imaju snažne protivupalne moći koje dokazano blagotvorno deluju na simptome alergija. Jedno istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da mediteranska ishrana koja uključuje crveno grožđe, pomorandže i jabuke, ublažava alergijske simptome poput začepljenog nosa i bolnog grla.

Topli napici

Vrlo često alergijski simptomi uključuju iskašljavanje sluzi i peckanje grla. Kod takvih problema mogu pomoći topli napici, samo je važno da budu što topliji. Najbolje je konzumirati topli biljni čaj, ali pomoćiće i vruća supica. Ako ne možete da se naterate da pijete jako tople napitke, probajte da udišete paru od čaja – i to može pomoći.

Najgora

Celer

Određene vrste voća i povrća mogu uzrokovati oralni sindrom alergije, a to se najčešće javlja u proleće. Simptomi se pokazuju kao svrab u ustima i grlu. Vrlo često to može biti od celera, ali i od drugih namirnica koje sadrže slične sastojke poput paradajza, breskve, kivija i dinje. Ako primetite ovakve simptome nakon konzumiranja određenog voća ili povrća, znajte da ste alergični.

Začinjena hrana

Iako mnogi vole da je jedu, začinjena hrana može izazvati alergijske reakcije. Simptomi su curenje nosa, suzne oči i neretko i kijanje. Javlja se i bolna naduvenost stomaka. Sve to događa se zbog kapsaicina, inače vrlo zdravog sastojka koja se nalazi u jakim začinima. Iako zdrava, nažalost ova materija kod nekih izaziva alergiju. Jedini lek je izbegavati jako začinjenu hranu.

Alkohol

Jeste li primetili da vam katkada nakon konzumacije alkohola curi krv iz nosa? Ne mora to biti jako, jednostavno se na papirnatim maramicama pojave tragovi krvi. Alkohol uzrokuje širenje krvnih sudova, pa tako dolazi do blažeg krvarenja. Proverite i kakvo vam je stanje kože nakon noći ispunjene alkoholom. Nekim ljudima počnu da se perutaju uši, obrve, laktovi, pete… Sve je to znak da ste alergični na alkohol.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.04.2013. 01:16
dve su istine 1.svake godine ima sve vise i vise alergija 2.svake godine se forsira sve vise i vise vakcina zdrava logika kaze da su te dve stvari povezane zdrava logika kaze da su vakcine krive za povecani broj alergina kod dece vakcine ili odlucite birate sami ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online