Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.04.2013.
08:00
B92 A

Dokazano: Neverovatni zdravstveni trikovi

Ako vam se često dešava da štucate po nekoliko minuta, ili volite da se najedete pre spavanja, postoje neverovatni trikovi kojima možete da zavarate mozak i rešite se trenutne neprijatnosti.

Foto: Ilustracija
 

1.Iako vam se može učiniti kao šašava ideja, ako vas svrbi grlo, počešite uvo. Stimulacijom nerava u uvetu stvara se refleks u grlu koji izaziva spazam mišića i smiruje svrab.


2.Takođe, levo uvo bolje "hvata“ muzičke tonove tako da nemojte pojačavati ton, nego okrenite levu stranu glave ako ne čujete dobro televizor. Međutim, ako na žurci ili prilikom razgovora telefonom ne čujete vašeg sagovornika, poslužite se desnim uvetom jer ono bolje "hvata“ brzi govor.


3.Ako imate problema sa slabom bešikom, razmišljajte o vezi i partneru jer je naučno dokazano da takva razmišljanja skreću pažnju mozga sa bešike. A kada želite da “ometete” mozak i ne osećate bol prilikom primanje injekcije, sve što treba da uradite jeste da se nakašljete. Naučnici kažu da kašalj podiže nivo pritiska u vašem kičmenom kanalu, što ograničava osećaj bola na putu do vašeg mozga.


4.Kada sledeći put budete imali zapušen nos ili bol u sinusima, pritisnite jezikom gornje nepce dok u isto vreme prstom pitiskate prostor između obrva. Lekari tvrde da nakon 20 sekundi dolazi do pomeranja raone kosti što oslobađa zapušenje i čisti nos.

5.Isti postupak će vas spasiti i od “smrzavanja mozga” koje se dešava kada jedete sladoled. “Smrzavanje mozga” se dešava zato što se nervi na gornjem nepcu previše ohlade pa vaš mozak misli da je hladno celom telu. Tada dolazi do pregrevanja organizma zbog čega vas zaboli glava.
 

6.Krv iz nosa možete zaustaviti tako što ćete komad pamuka staviti na gornje desne, odmah ispod nosa i pritisnuti ga. Većina krvi prilikom krvarenja iz nosa dolazi iz zida hrskavice koji deli nos, tako da pritiskom na to mesto zaustavljate krvarenje.


7.Kada vas boli zub uzmite led i njime trljajte šaku, tačnije deo kože između palca i kažipsta jer u tom delu postoje nervi koji stimulišu mozak da blokira bol u ustima.


8.Ako ste se prejeli pre spavanja i muči vas stomak, lekari savetuju da legnete na levi bok jer je u tom položaju vaš stomak niži od jednjaka što onemogućava stomačnu kiselinu da dođe do grla, pa nećete dobiti gorušicu. Ako posle jela počnete da štucate palcem i kažiprstom pritisnite deo iznad obrva i ubrzo će prestati.


9.Sledeći put kada vam utrne ruka, mašite glavom levo-desno i trnci u ruci će proći. Do trnjenja ruke dolazi zbog stezanja nerava u vratu pa je razgibavanje tih nerava lek za ruku. Kada vam utrne noga, dolazi do stezanja nerava u donjem delu tela tako da morate da ustanete i hodate da bi oslobodili nogu.

10.Svaki lekar će vas prvo posavetovati da ne treba da pijete, ali ako vam se desi da se toliko napijete da soba počne da vam se vrti, stavite ruku na nešto stabilno. Alkohol razređuje krv u delu uveta koji se zove kupula koji reguliše ravnotežu. Kada stavite ruku na nešto stabilno dajete mozgu drugu referentnu tačku, što vam pomaže da “zaustavite sobu “.

11.Za sve one koji žele duže da rone zadržavajući dah neophodno je dobro da se pripreme. Umestio jednog dubokog uzdaha savetuje se više kratkih. Time ćete dobiti dodatnih 10 sekundi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online