Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.04.2013.
08:00
Smedia A

Zašto je popodnevna dremka dobra stvar

Poznato je kako kvalitetan san blagotvorno deluje na čitav naš organizam - doprinosi zdravlju srca, štiti od gojaznosti, a ako dovoljno i kvalitetno spavamo kosti će nam biti snažnije i bolje ćemo pamtiti.

Međutim, i siesta odnosno kratki san tokom dana ima svoje specifične dobrobiti. Imajte na umu kako on ne mora mnogo da traje. I 20 minuta odmora uz zatvorene oči može da napravi razliku. Donosimo vam šest razloga zašto je korisno odmoriti tokom dana!

1. BOLJA PAŽNJA
Jednom kada se rešite početne ošamućenosti nakon sieste, pažljivije ćete pratiti događaje oko sebe. Nasino istraživanje potvrdilo je kako piloti, koji su popodne odmarali 40 minuta imali veću pažnju, u poređenju s pilotima koji nisu upražnjavali takav odmor. Čak i 20 minuta kratkog sna poslepodne zaslužno je za bolju pažnju radnika koji rade u smenama.

2. UČIMO I PAMTIMO KVALITETNIJE
Poznato je kako je REM faza sna povezana s kognitivnim procesom pa ne čudi kako je potreban duži i kvalitetan san kako bi naš mozak funkcionisao bolje. Međutim, ako tokom dana uspete da odmorite sat vremena, ili čak 90 minuta, primetićete kako je mentalni umor nestao nakon buđenja. Iako će duža siesta dovesti do veće ošamućenosti, bolje će uticati na funkcionisanje mozga, tvrdi australijsko istraživanje iz 2010. godine.

3. KREATIVNIJI SMO
Da li ste se ikada probudili i shvatili kako znate odgovor na problem koji vas je mučio? Tim istraživača bavio se upravo ovom temom – zašto se "lampica" upali upravo nakon sieste? Otkrili su pojačanu aktivnost u desnoj strani mozga koja je povezana s kreativnošću.

4. PRODUKTIVNOST NA VRHUNCU
Stručnjaci se slažu kako popodnevni san ne znači lenjost na poslu i zapravo može podstaći angažovanost zaposlenih. Siesta služi kao dobar podsticaj radnicima koji žude za odmorom, kao i onima koji su izmoreni radnim zadacima, i to efikasnije nego, na primer, šoljica kafe.

5. POZITIVNIJE RAZMIŠLJANJE
Jeste li ikada bili u blizini bebe koja nije odspavala potrebno vreme? Umor i s njim povezana nervoza nisu dobri, čak i ako smo, kao odrasle osobe, naučili da se nosimo s tim. Kratak san efikasno popravlja raspoloženje, što ste verovatno i sami već primetili, piše Ordinacija.

6. REŠAVAMO SE STRESA
Siesta je zaslužna i za manju količinu stresa te će vam vratiti osmeh na lice. Na takav san možete gledati kao na "mini odmor" i nemojte se brinuti ako za 10 minuta odmora ne uspete da zaspite. Istraživanje sprovedeno 2007. godine pokazalo je kako se, zaspali ili ne, dok god ležite u krevetu, stvarno opuštate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online