Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.01.2013.
08:00
Blic A

Mršavljenje: 10 trikova za pobedu

Početak godine je vreme kada se najčešće odlučujemo za dijete i promene navika u ishrani. Bez obzira koliko želeli da popravimo izgled, ponekad nam je teško da se pridržavamo novih pravila.

Postoje trikovi koji nam olakšavaju borbu sa suvišnim kilograma. Predstavljamo vam neke od njih.

Ako se dobro organizujete, moći ćete da se izborite sa viškom kilograma
 


1. Napravite plan

Isplanirajte obroke i sačinite listu pre odlaska u kupovinu. Ovo će smanjiti vaše troškove i pomoći da odolite iskušenjima, pa vam neće biti teško da u prodavnici zaobiđete čokoladu i gazirane napitke.


2. Pažljivo s veličinom porcija

Obratite pažnju na količinu hrane koju unosite tokom jednog obroka. Ne morate da pojedete sve što se nalazi na vašem tanjiru. Podjednako važno kao veličina porcije jeste i njen sadržaj, pa imajte na umu obe stvari prilikom svakog doručka, ručka ili večere.


3. Redovno unosite hranu

Razmak između oborka od 3 do 5 sati držaće pod kontrolom vaš apetit. Nemojte se zavaravti da će izgladnjivanje pomoći da oslabite. Naprotiv, imaće sasvim suprotne efekte jer će vam naterati na prejedanje.


4. Sažvaćite svaki zalogaj

Žvakanje hrane utiče i na apetiti na varenje hrane. Ako brzo jedete, osetićete nelagodnost u stomaku. U suptonom, obrok će trajati duže, a vi ćete uživati u svakoj namirnici, pa će vas bogastvo ukusa iznenaditi.

5. Zdrava hrana za praznike

Neki praznici su za nama, a neki nam tek predstoje, neka na vašoj prazničnoj trpezi bude ćuretine, oraha i crne čokolade. Oni su odličan izvor antioksidanata i proteina i obezbeđuje potrebnu energiju. Uz to sjajno su rešenje za one koje drže dijetu. Uz njih hrana i praznici postaju pravi saveznici.

6. Voda je neophodna

Hidriratacija nam pomaže da mislimo jasnije i da se osećamo energičnije. Kada smo dehidrirani, postajemo umorniji i nervozniji. Uvek kada osetite žeđ, znak je da je došlo do dehidratacije. Zato unosite dovoljno tečnosti tokom dana, popijte nekoliko čaša pre spavanja, a pored svog krevete uvek imajte jednu čašu vode.

7. Naučite da kažete “ne“

U redu je reći ne svojim porocima. To ne znači da morate da se odreknete svih uživanja, već da u njima imate meru.


8. Naspavajte se

Kada ste umorni, lakše posežete za sendvičima i kafom koji vam brzo obezbeđuju prekopotrebnu energiju. Izbegavajte da na spavanje odlazite kasno ili da uveče unosite koein, pa ćete se ujutru osećati mnogo odmornije. Postoji hrana koja će vam pomoći da lako zaspete, to su sve one namirnice bogate kalcijumom koje pokreću proizvodnju melatonin, a hormona zaduženog za regulaciju spavanja. Kalcijum u kombinaciji sa magnezijumom opušta nerve i mišiće, pa su banana sa integralnim keksom ili jogurt sa muslijem dobar izbor.


9. Kontrolišite nivo stresa

Na odabir namirnica utiče i stres i to negativno. Zato izbegavajte one niskokalorične i opsesivne dijete. Pronađite načine da se relaksirate.


10. Nahranite mozak

Riblje ulje, orasi i zeleno povrće treba du budu uključeni u vašu dijetu. Oni će vam obezbediti gvožđe, proteine i omega 3 kiseline koji će vas učiniti opuštenim i spremnim za obavljanje radnih zadataka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online