Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.11.2012.
08:00
Vestionline A

Znate li koliko su štetna dijetalna gazirana pića?

Dijetalni sokovi se sve češće konzumiraju, a ono što još više zabrinjava je činjenica da ih sve više piju i deca. Pre nego što sledeći put ruka krene ka dijetalnim gaziranim sokom, jer želite da unesete što manje šećera u organizam, pročitajte koliko štetnosti zapravo kriju takvi napici.

Dijetalni gazirani sokovi možda imaju manje šećera, ali drugi sastojci i veštački zaslađivači mogu štetiti vašem telu.

Dijetalni sokovi imaju manje šećera, ali zbog ukusa sadrže dosta veštačkih zaslađivača i emulgatora koji mogu da vam naprave "haos" u organizmu
 

Sedam najopasnijih stvari koje vam dijetalni gazirani sokovi mogu učiniti:

Problemi s bubrezima
Univerzitet Harvard je 11 godina sprovodo studiju sa 3.000 žena koja je pokazala da dijetalna kola vodi ka povišenom riziku od otkazivanja bubrega. Do toga može doći, recimo, sa samo dve limenke kole dnevno. Budući da za takvo stanje nije odgovoran pravi šećer, naučnici misle da su krivi veštački zaslađivači.


Remećenje metabolizma
Univerzitet u Minesoti je u svoju studiju uključio 10.000 ljudi, a rezultati su pokazali da samo jedan dijetalni sok dnevno može poremetiti rad metabolizma za 34 posto što na kraju rezultira debljanjem oko struka i povišenim holesterolom.

Debljina
Medicinski univerzitet u Teksasu je sproveo istraživanje u kojem stoji da dijetalni sokovi mogu prouzročiti još više debljanja. Čak, ako pijete dve ili više limenki dijetalnog soka dnevno, opseg struka može da se poveća za 500 odsto! Veštački zaslađivači mogu da poremete prirodnu sposobnost tela da reguliše unos kalorija na temelju ukusa hrane, što znači da ljudi koji konzumiraju dijetalne sokove više jedu budući da je telo na neki način prevareno i traži još.

Jači mamurluk
Kraljevska bolnica u Australiji došla je do otkrića da se čovek brže i jače napije ako pije pića s dijetalnim gaziranim sokovima. To je zato što veštački zaslađivači deluju tako da alkohol brže ulazi u krvotok.

Oštećenje ćelija
U dijetalnim sokovima nalazi se natrijum benzoat koji kao dodatak prehrambenim namirnicama (konzervans) ima oznaku E211. Ipak neki od dijetalnih sokova poput Koka Kole ili Pepsija ne sadrže zloglasni konzervans. Profesor molekularne biologije i biotehnologije na britanskom univerzitetu Šefild i stručnjak za starenje, Piter Pajper, dugogodišnjim istraživanjem hemijskog spoja natrij-benzoata otkrio je da može trajno da ošteti DNA.

E211 napada mitohondrije, delove ćelija koji opskrbljuju organizam energijom. Takva oštećenja se smatraju uzrokom niza neurodegenerativnih poremećaja kao što je Parkinsonova bolest ili povezuju s procesom starenja.

Pokvareni zubi
S pH vrednosti od 3.2, dijetalni sokovi imaju jaku kiselinu, a ona uništava gleđ. Odrasle osobe koje piju tri ili više limenki na dan imaju lošije zuba, tvrdi studija Univerziteta Mičigen.

Reprodukcijski problemi
Osim samog soka, opasne su i same limenke, jer sadrže bisfenol A (BPA), hemikaliju koja se koristi za očvrsnuće materijala. Ta hemikalija je povezana s mnogim opasnostima po zdravlje pa čak i sa reprodukcijskim problemima.

POVEZANE VESTI

Petak 23.11.2012. 10:04
proslog januara prestao sam da pijem sve sto je gazirano pa cak i kiselu vodu mogu rec da se osecam fenomenalno sto i vama preporucujem
Petak 23.11.2012. 10:28
Odvikavati decu polako od sokova, stalno ponavljati da nema boljeg napitka od vode, mleka, čaja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online