Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.01.2012.
08:00
A

Neobične činjenice o ljudskom telu

Naučnike i danas zbunjuje zašto se DNK i ćelije obnavljaju godinama, a zatim odjednom sve počne da otkazuje. Dok funkcionišu, organi i ćelije ih fasciniraju još više. Recimo da li ste znali da u ljudskom telu postoji 96.000 kilometara krvnih žila?

Ljudsko telo i dalje misterija
 

Da bi to razumeli, moramo da znamo zanimljive činjenice o ljudskom organizmu. Evo šta nam je otkrio Discovery Fit&Health:

PAMTIMO MIRISE

Psi i mačke imaju bolji nos, ali i naš može zapamtiti 50.000 različitih mirisa.

DUGA CREVA

Tanko crevo je oko četiri puta duže od visine prosečnog čoveka – od 5,5 do 7 metara.

JOŠ DUŽI KRVOTOK

Krv putuje daleko. U ljudskom telu postoji oko 96.000 kilometara krvnih žila. A srce otkuca oko 100.000 puta na dan. ***Kafa i čaj nas štite od superbakterije - MRSA?

BAKTERIJE

Svakih 2,5 kvadratnih centimetara kože stanište je za oko 32 miliona bakterija. Srećom, većina njih ne samo da nije opasna, nego i pomaže našem zdravlju.

­BRZINA KIJANJA

Vazduh koji iskinemo može da dostigne brzinu od preko 160 kilometra na sat. Još jedan razlog da ne kijate bez prekrivanja nosa i usta.

­SLINAMA BI MOGLI DA NAPUNIMO BAZENE

Tokom prosečnog životnog veka proizvedemo oko 23.000 litara sline, što je dovoljno za dva bazena.

JAČINA HRKANJA

Do 60. godine oko 60 odsto muškaraca i 40 odsto žena će hrkati. Jačina hrkanja u proseku iznosi 60 decibela, što je i jačina običnog govora, ali može da pređe i 80 decibela, što je jednako jačini pneumatske bušilice kojom bušimo beton. Visina buke iznad 85 decibela opasna je za ljudsko uho i zdravlje uopšte.

NOKTI NA RUKAMA RASTU BRŽE NEGO NA NOGAMA

Što su izloženiji i što se češće koriste, nokti rastu brže. Najbrže rastu nokti na ruci kojom pišete, a posebno oni na najdužem prstu.

­TEŽINA GLAVE

Odmah nakon rođenja naša glava iznosi četvrtinu dužine tela, pa ne čudi da je bebama teško da drže glavu. Odraslim ljudima na glavu ide osmina visine.

BEZ SNA MOŽEMO DA UMREMO

Ako umirete za spavanjem, to može i doslovno da se dogodi. Bez hrane možemo da preživimo čak i nekoliko dana. Ali posle 11 dana bez sna – sledi smrt.

NOVI ŽELUDAC

Znate li da svaka tri do četiri dana imate novi želudačni zid? Zbog velike kiselosti unutar želuca, ovo je nužno.

KOPIRANJE DNK

Osim želuca, na DNK nivou se neprestano obnavlja celo telo. Kad se stare ćelije zamenjuju novim, svaka nova ćelija mora da ima kopiju DNK, molekule koji sadrži mnoga uputstva potrebna za ponovnu izgradnju svih delova tela. Zamislite samo koliko se puta vaš DNK umnožio tokom života! Za razliku od fotokopija, naš DNK ne gubi na kvalitetu uprkos tome što se prilikom deobe ćelija neprestano umnožava.

Pošto su svi delovi našeg tela od velikih organa do sićušnih molekula neprestano obnavljaju, teorija o istrošenosti telesnih ćelija i tkiva ne može u potpunosti da objasni zašto starimo. Mnogi organi godinama se obnavljaju. Svaki od njih obnavlja se na drugačiji način i drugačijom brzinom. Postavlja se pitanje kako to da svi prestaju da funkcionišu u isto vreme?

- Izgleda da se u određeno vreme jednostavno pojave neki signali koji ne mogu da se objasne i koji naređuju ćelijama da prestanu da rade ono što bi trebalo da rade kao zdrave, normalno razvijene ćelije. Postoje geni koji mogu da narede ne samo ćelijama, nego i celim organizmu da ostare i umru - tvrdi molekularni biolog doktor Džon Medina, prenosi Blic.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online