Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 18.08.2013.
08:00
b92.net A

Otkriveni uzroci 30 najčešćih tumora

Rak nastaje usled mutacija gena, tvrde birtanski stručnjaci koji su prvi put napravili “leksikon genskih mutacija” odgovornih za trideset najčešćih tipova raka.

Na osnovu proučavanja kancerogenih oboljenja kod sedam hiljada pacijenata, britanski tim sa instituta “Wellcome Trust Sanger Institute” napravio je svojevrsni leksikon uzorčnika najčešćih oblika raka, koji može ubrzati proces pronalaska leka za tu bolest.

Naučnici tvrde da su napravili nešto nalik ''leksionu'' genskih mutacija

U izveštaju koji je predstavljen u novom broju časopisa "Nature" otkrivene promene u genetskom kodu odgovorne su za 97 posto od 30 najčešćih malignih tumora.

Prema njihovom objašnjenju, tumori nastaju kada se ćelije, usled mutacija u genima, sve brže razmnožavaju i to na nepravilan način. U njima se može nakupiti i celi niz mutacija zbog kojih će se ćelije transformisati u smrtonosna kancerogena tkiva.

Oni su identifikovali 21 obrazac mutiranja gena koji su u neposrednoj vezi sa pojavom raka. U najvećem broju slučajeva uspešno su izdvojili i biološke procese koji su odgovorni za javljanje bolesti, prenosi "Huffington Post".

Svaki oblik kancera počiva na najmanje dve genetske mutacije, u zavisnosti od složenosti oboljenja. Primera radi, rak jajnika je povezan sa dve mutacije gena, dok je u slučaju raka jetre ključno čak šest mutacija, tvrde britanski stručnjaci.

Pojedini uočeni obrasci mutacija vezani su samo za jednu vrstu raka, dok ima i onih koji se uočavaju kod nekoliko sličnih oboljenja.

Zanimljivo je da je od 30 proučavanih vrsta raka, čak 25 u neposrednoj vezi sa procesom starenja organizma. Međutim, od otkrivene 21 mutacije za njih 12 još ne postoji objašnjenje.

Profesor Majk Straton, direktor instituta “Sanger”, kaže da je vrlo uzbuđen zbog ovih rezultata.

“U genomu raka sakriveni su ovi znaci, odnosno uzorci koji otkrivaju šta stvarno uzrokuje rak, i to je veoma važno”, rekao je Sanger.

“To nas vodi u nova područja za koja ranije nismo znali da postoje”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ovo otkriće trebalo bi da bude odlična osnova za prepisivanje delotvornijih terapija, ali pre svega za pronalazak leka za najveći broj kancerogenih oboljenja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.08.2013. 19:46
од превише киселе крви, а самим тим и недостатка кисеоника у истој и у ћелијама, тако настаје рак.метастазе није ширење рака по организму, него одумирање ћелија од ацидитета.. чим се повећа базност крви, крв добија више кисеоника и ћелије "живну"..трудите се да избаците храну која је по пх вредности кисела, а да уведете она која је базна.. "рак" обожава шећер, а заправо је шећер киселе вредности.. лимун је базни, пролом вода једина базна вода (ем што је добра за испирање бубрега, добра је и за разблаживање крви од киселости,а и желудачну киселину смањује пре јела ако се попије),витамин б17..рак није баук, а данас га има јер је све пуно хормона и оних Е конзерванаса што додају у храну за укус
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online