Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.01.2016.
03:30
Vestionline, 24 Sata rs A

Kad vidite koliko kalorija imaju pečenje, sarme i ruska - biće vam loše

Stigao je i Božić. Nakon jučerašnjeg posta, danas je vreme da se navali da bogatu trpezu koja po pravilu sadrži tri ključne stavke, takozvano sveto trojstvo Božića - sarme, rusku salatu i pečenje. Preukusne jesu, ali da li ste se nekad zapitali koliko sve to sadrži kalorija? Nastavite da čitate samo ako ste zaista hrabri!

pixabay.com
Da li će vas ovo sprečiti da se prežderete?

Svako veselje u Srbiji je jednostavno nezamislivo bez sarme u kiselom kupusu. One varijante u zelju ili vinovoj lozi jesu lakše za želudac - ali nema tog Srbina koji bi radije pojeo vezu zeleni nego kiseli kupus. Zato su sarmice jedan od najbitnijih delova naše božićne trpeze, a svi znamo da su najboje kad su sa slaninicom i kad su kuvane sa suvim mesom i kostima.

Ipak, ukoliko tokom jela osetite žiganje s desne strane gornjeg stomaka, znajte da se to vaša žučna kesa bori sa ogromnom količinom masnoće i kalorija koje odjednom unosite. Jer, 100 grama sarmi sa slaninom sadrži oko 150 kalorija. A znate li koliko je teška jedna klasična sarma prosečne veličine?

Čitavih 300 grama. Pojedite dve i već ste na dobrom putu da Srpsku novu dočekate u trenerci -  jer ni u šta drugo ne možete da uđete.

pixabay.com
Lepo izgleda, ali u stomaku...

žPosle "laganog" uvoda u ručak, stiže prava zvezda - pečenje! Bilo da ga kupujete ili volite da sami napravite svoje u rerni, trebalo bi da znate da je i te kako kalorično. Doduše, nije svaki komad svinje podjednako mastan - pa tako nije ni podjednako kalorijačan. Kako vaša žučka ne bi totoalno poludela do kraja dana, pažljivo odaberite parče.

Iako su rebarca jedan od omiljenih delova svih pravih gurmana, na 100 grama ovog gurmanluka dobijamo (spremite se) preko 400 kalorija! Nešto manje loš izbor je plećka, koja donosi 390 kalroija, a kožice koje svi obožavamo imaju čak 600 strašnih kalorija. Doduše, teško da će neko pojesti 100 grama kožica, al' nikad se ne zna.

Nabolji komadi su oni koji su krti i bez masti (iako mnogima takvo meso jednostavno nije za uživanje) pa ako odaberete krtinu od buta možerte da prođete se "svega" 170 kaloroja na 100 grama.

wikipedia.org
Evo i nje - kraljice praznične trpeze

A znate šta je verovatno najbolji deo ovih praznika? Pa RUSKA SALATA!

Sad kad vam se želudac muči kako bi uspeo da primi svu tu količinu hrane (ali ne zaboravite da ostavite mesta za slatkiše, dobacuje pankreas sarkastično) dolazi, kao šlag na tortu, najbolji dodatak svih vremena. Presveta ruska salata, razlog zbog kojeg se čak i okoreli nevernici raduju Božiću.

O, ruska salato, zašto si samo tako kalorična? Jer, na 100 grama ovog blaženstva punog majoneza, šunke i kuvanog povrća dolazi nam čak 220 kaloroja. A znate šta je 100 grama? Recimo jedna i po kašika. Jedna i po kašika ruske salate, dakle, ima više kalorija od omanjeg sladoleda - ali to nas naravno neće sprečiti da u njoj i dalje uživamo.

Nutricionista Branka Mirković nas je posavetovala da sa božićne trpeze uzmemo od svega po malo, ali da nikako ne preterujemo, jer pored ogromnog broja kalorija, dolazi i puno masti, šećera, pa neretko i alkohola.

- Izbegavajte one najmasnije stvari, a što se salata tiče, na trpezi uvek treba da bude i sveža, sezonska salata kojom možete da se poslužite umesto ove sa majonezom. Birajte komade mesa koji nemaj puno masti i bez kožice, izbegavajte hleb i potrudite se da slatkiše svedete na minimum - savetuje ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online