Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.01.2015.
05:30
Vestionline A

Zablude o ishrani u koje i dalje verujemo

Kada su u pitanju ishrana i zdravlje mnoge tvrdnje i savete uzimamo zdravo za gotovo, ne stavljajući ih u određeni kontekst. Zbog toga dolazi do pogrešnog razumevanja i stvaranja zabluda i mitova o nekim namirnicama, načinu ishrane i uticaju na ljudsko zdravlje. Ovo su neke od njih koje se često mogu čuti u razgovorima o ishrani, a nisu tačne, ili barem ne uvek.

Beta/AP/O.G.

Izbegavajte so jer izaziva visok krvni pritisak

Još sredinom 20. veka pokazalo se da bi osobe s hipertenzijom trebalo da smanje unos soli jer im to zaista i pomaže. Ali, nema razloga da to učine i osobe s normalnim krvnim pritiskom jer su mnoga velika istraživanja pokazala da normalne, pa i nešto veće količine soli ne uzrokuju visok pritisak. Isto tako, kada je u pitanju visok krvni pritisak, zapravo je važna srazmera mierala natrijuma i kalijuma, pa oni koji ne žele da značajno smenje ili izbace upotrebu soli, mogu da jedu više namirnica koje su bogate kalijumom i na taj način kontrolišu hipertenziju. Nepotrebno izbacivanje soli može dovesti do nedostatka natrijuma ili joda.

Krompir je nezdrav i goji

Kako većina ljudi krompir jede posle obrade kao pržene krompiriće, čips ili uz neku drugu kaloričnu hranu, često ga vezujemo za gojaznost i svrstavamo u nezdrave namirnice, dok slatki krompir ili batat smatramo zdravijom verzijom krompira. Slatki krompir ima više vlakana i vitamina A, dok običan beli krompir sadrži više važnih minerala poput gvožđa, magnezijuma i kalijuma, pa ne možemo reći da je jedan zdraviji od drugog. Krompir kao namirnica ne goji, već je gojenje rezultat neuravnotežene ishrane uopšte, ali kada je u pitanju količina kalorija i zdravlje, važno je na koji način ćete spremiti krompir.

Crveno meso izaziva rak

Crveno meso često u razgovoru ima negativnu konotaciju, pa se belo meso smatra zdravijim. Japanski znaučnici su 1986. godine laboratorijske miševe "hranili" velikim dozama aminokiselina koje nastaju u prepečenom crvenom mesu, a miševi su posle toga razvili neke oblike raka. Posle ovog istraživanja pojavila se teza o potencijalnoj vezi između crvenog mesa i karcinoma. Međutim, ni jedno istraživanje nije pokazalo kako crveno meso može biti direktan uzrok nekog oblika karcinoma. Zato, i dalje možete bezbrižno da ga jedete, ali izbegavajte zagorele i prepečene komade.

Proteini su štetni za bubrege

Poželjno je da mnoge dijete sadrže veći unos proteina, pogotovo ako još i trenirate. Ali, neki znaju da kažu da je visok unos proteina štetan za bubrege. Smatralo se da veliki unos proteina predstavlja veliki stres za bubrege jer ubrzava filtraciju krvi u minuti, međutim holandski naučnici su još pre skoro dve decenije utvrdili da obrok bogat proteinima zaista ubrzava rad bubrega, ali samo trenutno, pa velika količina proteina ne utiče na rad i funkciju bubrega. Ukoliko imate zdrave bubrege slobodno se držite visokoproteinske dijete.

POVEZANE VESTI

Petak 02.01.2015. 17:47
Sve dijete su, u osnovi glupost. Covek je, evolucijom, predodredjen da bude svastojed. Dakle i biljna i zivotinjska ishrana. Ne postoji nezdrava hrana. Postoje preterivanja. Sada imam 56 godina i pritisak 130/80...Oduvek sam jeo sve. Jedino nisam voleo da jedem voce i povrce van sezone. Valjda je i to genetika. Iako, recimo, pijem iskljucivo pivo, nemam pivski stomek. Sa visinom od 188 imam 84kg. I zadovoljan sam. Svaki dan pesacim, jer mi je posao takav. Tako da dnevno napravim nekih dvadesetak kilometara. Da napomenem, da sam pre "penzije" igrao fudbal profesionalno. I da mi je veci problem bio "nabaciti" potrebnu "takmicarsku" tezinu, nego skidati (sto nikada i nisam). Sta sam heteo ovde reci: Nacin zivota i raznovrsna ishrana. Bogata i biljnim i zivotinjskim namirnicama je recept. Iskljuciti bilo sta iz ishrane je glupost. Nisam naucnik, ali znam da beli secer nije prijatelj. To jedino. Teske, zasicene masti nisu problem dok se unose umereno. I ono sto su jos nase babe znale: Svaki dan nesto "na kasiku". I ne brinite se zbog narucenih "istrazivanja".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online